неділя, 12 серпня 2018 20:11

Воротар догравав матч Кубка світу зі зламаною рукою

У битві за путівку в плей-оф Ліги чемпіонів київське "Динамо" бореться проти пражської "Славії". Gazeta.ua розповість про найвідомішого гравця команди.

Франтішек Планічка розпочав свої виступи за "Славію" в далекому 1923 році. Провів у команді 15 років за які встиг зіграти 969 матчів. Протягом кар'єри в "Славії" 8 разів здобував "золото" першості та 5 разів "срібло".

У 1929 році "Славія" стала фіналістом Кубка Мітропи — одного з попередників Кубка європейських чемпіонів. У 1938 році "пражани" виграли цей Кубок.

  Франтішек Планічка Визнаний найкращим чеським воротарем усіх часів.
Франтішек Планічка Визнаний найкращим чеським воротарем усіх часів.
З 1926 року почав викликатись в збірну Чехословаччини.тУ 1934 році в складі збірної програв фінал Кубка світу, поступившись господарям – збірній Італії 1:2. Але найзнаменитіший матч зіграв у 1938 році на мундіалі у Франції. В 1/4 фіналу Чехословаччині протистояла збірна Бразилії. Через грубість гравців обох команд, матч назвали "побоїще в Бордо".

На 85-й хвилині за рахунку 1:1 у Планічка зіткнувся нападник суперників Перасіу, внаслідок чого воротаря винесли з поля. Виявилося, що в нього зламане зап'ястя і стався рецидив старого перелому. Попри це, воротар зміг повернутись на поле та з однією здоровою рукою дограв поєдинок не пропустивши.

На відміну від тодішніх голкіперів намагався віддавати точні паси, а не бити м'яч подалі від воріт. Як для воротаря мав маленький зріст (172 - 175 см), але компенсував це своєю неймовірною стрибучістю, за що отримав призвисько "Празький кіт".
  Франтішек Планічка Визнаний найкращим чеським воротарем усіх часів.
Франтішек Планічка Визнаний найкращим чеським воротарем усіх часів.
В 1938 році завершив кар'єру гравця. Почав тренувати маловідомі команди, потім, керував секцією у рідному клубі "Славія". Багато грав за команди ветеранів "Славії" та Чехословаччини, остаточно перестав виходити на поле лише у 1984 році. Помер в Празі в 1996 році на 93 році життя. За версією Міжнародної федерації футбольної історії та статистики посів 9-е місце серед найсильніших воротарів XX сторіччя. На домашньому стадіоні "Славії" одна з трибун названа на його честь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянський арбітр "потопив" західних німців через 21 рік після закінчення війни - найяскравіші моменти в історії Кубку світу

Київське "Динамо" зіграє проти "Славії" у вівторок 14 серпня. Стартовий свисток на НСК "Олімпійському" пролунає о 19:30.

Зараз ви читаєте новину «Воротар догравав матч Кубка світу зі зламаною рукою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі