середа, 09 березня 2016 20:29

"В мене немає негативу до Росії" - Підгрушна

"В мене немає негативу до Росії" - Підгрушна
Підгрушна: "Після історії з Карачун я видалилася звідки можна". Фото: ria.ru

Лідер жіночої збірної України з біатлону Олена Підгрушна дала розгорнуте інтерв'ю виданню tribuna.com. У ньому, зокрема, вона розповіла про...

Про повернення в спорт

Брала паузу, щоб народити - не вийшло. Прийшла весна, ностальгія по спорту перемогла. Я зловила себе на думці: якщо залишуся без гонок ще на рік, то краще вже забути про біатлон назавжди. Якщо повертатися, то прямо зараз. Як підтримувала форму, будучи чиновником? Рухалася як виходило. Тренажерна зала, танці - там же не тільки танцюєш, це пристойне навантаження. Коли рішення повертатися було прийнято, взяла відпустку - на танцях була присутня балетмейстер, колишня балерина. Звернулася до неї - вона професійний тренер, медик. Мені потрібно було зміцнити м'язовий скелет, підготувати тіло до серйозної роботи. Вона зацікавилася, захотіла попрацювати зі спортсменом, що відбувся - ні з любителями. Для неї це новий досвід: все тренування вчасно, за графіком, робота мовчки. Це дало результат - вона зробила те, що я просила. На першому зборі в команді тренер Урош Велепец сказав: думав, твоя форма набагато гірша. Працювала взагалі без поблажок. Було складно, але не занадто - я не випадала. У критичні моменти скрипіла зубами. Тренер-іноземець - це теж мотивація, хочеться вчитися. У європейців є можливість виїжджати на семінари, розвиватися. У наших теж є, але не в такій кількості.

За рік роботи в міністерстві побачила життя з іншого боку. Зрозуміло, що з дитинства, крім спорту, у тебе мало що є: навчання, спілкування в сім'ї. У міністерстві життя змінилося. Пощастило, що змогла швидко зорієнтуватися - не було проблем, що я щось не вмію, не розумію. Зараз це допомагає. Раніше думала: на тренуваннях увільну, сачкану. Тепер, навпаки, шукаю тренерів, методики. Коли ти спортсмен, тобі все зрозуміло: старт-фініш, переміг-програв. У політиці ти кожен день не знаєш, куди подме вітер, хто що скаже, хто як поверне ситуацію. У мене був неолімпійський напрямок. Дізналася, скільки різних видів спорту існує. Це не біатлон - в неолімпійських видах інша ситуація, інше фінансування, інші проблеми.

Про інтернет-пресинг

Звинувачували в корупції? Це слова, жодних фактів немає. Як я потім дізналася, йшли перевірки - щось дивилися, піднімали. Але я в жодних корупційних схемах не брала участі - навіть поняття не маю, як це взагалі робиться. Але якщо людям нічого робити, нехай говорять. У Росії видаляють профілі в соцмережах? Після ситуації з горою Карачун (в період роботи в міністерстві Олену на російському ТБ звинуватили в тому, що вона працює снайпером в зоні АТО в районі гори Карачун - Прим.) я теж пішла звідки тільки можна. Цього року дозріла на Фейсбук. Коли тебе чіпляють, обзивають, який сенс сидіти в соцмережах? З людьми я поспілкуюся й іншими засобами.

Можу уявити, як було Каті Шуміловій (російська біатлоністка Катерина Шумілова видалила свій аккаунд в соціальній мережі "Вконтакте" через півгодини після закінчення змішаної естафети, де росіяни посіли 7-е місце - Прим.). Я розумію вболівальників, це їхні емоції. Через місяць вони охолонуть і попросять вибачення. Мама мені каже: за моєю роботою ніхто так стежить, ніхто не коментує кожну мою помилку. Я помилилася - я виправила. Ти помилилася - тебе проклинає півкраїни. Після історії з Карачуном я стала міцним горішком. Як дізналася? Помічниці на роботі сказали: мовляв, в мережі гуляють чутки. Думаю: ну ладно, хтось погано пожартував. Через день-два це набрало божевільні оберти. Дзвонили журналісти, друзі, родичі. Причому тон був таким: ні, Лена, це, звичайно, брехня, але все-таки?... Тоді стало страшно мені і моїй родині - в той період я ходила з охороною. Відкриваю інтернет - бачу своє фото, свою адресу та підпис: "Цю тварюку потрібно вбити". Просто довелося прийняти, пережити. Намагалася знайти щось смішне: артисти платять гроші за інтерв'ю, за піар, нехай і чорний. А тут безкоштовно тебе піарять на весь світ, хоча ти нічого для цього не робиш. Не розумію, чому я таке заслужила? Я і політика - різні полюси. Я не перебувала й не перебуваю в партії, в мітингах не брала участь. Кому наступила на мозоль, не знаю. Але хтось вирішив мене знищити.

Про ставлення до Росії

Чи поїду на фінальний етап Кубка світу в Ханти-Мансійськ? Так, жодних проблем. Там багато завдань: загальний залік, Кубок націй, рейтинг. Мені треба робити свою роботу. В мене немає негативу до Росії і до російських людей. У тому, що відбувається між нашими країнами, винувата мала кількість конкретних людей. Війна завжди комусь потрібна. Це гірко й боляче. Стільки хлопців повертаються інвалідами, з поламаною психікою. Я бачу, що мене і команду підтримує маса російських уболівальників. Нас зустрічають біля стадіону, ловлять за руки: Леночка, ми за вас вболіваємо, ви нам як рідні. У Фейсбук люди пишуть багато хорошого. В нас купа родичів у Росії. Є нерозуміння між людьми, і пройде чимало часу, поки рани залікуються. Я дуже сподіваюся, що спорт в цьому допоможе.

Про політичну діяльність чоловіка

Йде демобілізація, це досить довгий процес. Зараз працює заступником мера Івано-Франківська (чоловік Олени, член партії "Свобода" Олексій Кайда, на початку 2015 року було мобілізований до ЗСУ - Прим.).

Партія "Свобода" бореться за життя всієї країни. Про них розповідають: фашисти, вбивці і так далі. Це абсолютно не так. Вони націоналісти - в це слово в усьому цивілізованому світі вкладається значення "патріотизм". "Свобода" хоче будувати суспільство на національних цінностях: традиції, вишиванка, мова, культура. Ось який націоналізм повинен розвиватися і процвітати. Кожен українець повинен знати культуру країни, історію, пам'ятки, пісні - у нас чудові пісні. Ось прагнення і бажання партії.

Головний ворог країни - не зовнішній. Вороги - корупція, неуцтво, міжусобиця. До подій на сході я ніколи не чула від чоловіка про протистояння з Росією. Була одна розмова: Україна, Україна, Україна. Це наша гідність і наше багатство, і ми повинні розвивати свою країну.

Зараз ви читаєте новину «"В мене немає негативу до Росії" - Підгрушна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі