неділя, 08 вересня 2019 20:11

"Побачила його і закохалася" – зірки біатлону згадали про Ханевольда

Триразовий олімпійський чемпіон Хальвард Ханевольд помер у віці 49 років. Колишній спортсмен збірної Норвегії з біатлону був виявлений мертвим у вівторок вранці у себе вдома в місті Аскер. Подробиці його смерті не уточнюються.

Ханевольд дебютував в професійному спорті в 1991 році, коли йому було 15 років. У 1998 році він виграв золото в індивідуальній гонці на Олімпіаді в Нагано, а потім двічі ставав переможцем олімпійської естафети в складі збірної Норвегії - на Іграх 2002 року в Солт-Лейк-Сіті і 2010 року у Ванкувері. На його рахунку також п'ять золотих медалей на чемпіонатах світу.

У 2010 році Ханевольд завершив спортивну кар'єру, після чого працював експертом на норвезькому телебаченні. У нього залишилася дружина і двоє дітей.

Шведський біатлоніст Бьорн Феррі, який був найкращим другом Ханевольда, так прокоментував смерть норвежця.

"Це шок. Ми бачилися в Осло кілька місяців тому. Він був на лижах і виглядав абсолютно здоровим. Він один з тих, з ким я став частіше спілкуватися після завершення кар'єри. Ми часто зустрічалися і обговорювали акції, інвестиції і політику. Ми часто засиджувалися в їдальні, обговорювали все, що не стосується спорту, і майже ніколи не говорили про біатлон.

Він був добрим, ні з ким не сварився. Йому подобалося змагатися, і нічого дивного в цьому немає. Він був дуже цікавий. Після гонки він часто сідав на велотренажер, щоб розвіятися".

 

Росіянин Сергій Чепиков згадує, що Халвар дуже турбувався про своє здоров'я:

"Ми часто змагалися один з одним, але між нами були приятельські стосунки. Не так давно, взимку, ми разом виступали в "Гонці легенд". Халвар приїхав туди з дружиною і дітьми, було приємно бачити, як багато уваги він приділяє родині.

Халвар був молодий, енергійний, знаходився в хорошій спортивній формі. На руці він носив пульсометр, з яким бігав ще десять років тому".

Легенда біатлону Уле-Ейнар Бьорндален згадав, як вони разом готувалися до Олімпіади в Нагано.

"Халвар був приголомшливим спортсменом - не тільки неймовірно талановитим, але і найрозумнішим в команді з точки зору підходу до тренувань. Халвар вмів те, чого не вміли інші. В нашій команді саме він був лідером. Він був тим, ким я захоплювався. У нас склалися міцні дружні стосунки, і це було дуже важливо.

Перед сезоном-1997/98 ми з Халваром жили в Тронхеймі. Ми разом виробили план, щоб набрати форму, збільшували дози тренувань. У нас з'явилося відчуття ліктя, це мотивувало, і ми отримували задоволення від усього, чим займалися в той час.

Все це вилилося в успіх в Нагано, де Халвар завоював своє перше олімпійське золото, а кілька днів по тому те ж саме зробив і я".

 

Словацька гонщиця Анастасія Кузьміна прийшла в біатлон після того, як побачила по телевізору успіх свого кумира.

"У 1998 році в Нагано я вперше бачила його золотий успіх по телевізору. Він виграв індивідуальну гонку на 20 кілометрів, а я закохалася з першого погляду в біатлон і в 1999-му почала займатися.

Він також брав золото в естафетах в 2002 і 2010 роках. Завершував кар'єру Ханевольд тільки в 2010-му, у віці 40 років, коли моя золота кар'єра тільки починалася. Я знала його особисто. Це був хороша, товариська, усміхнена людина і легендарний спортсмен".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіло найталановитішого українського хокеїста шукали 11 років

Ханевольд поступався в швидкості багатьом партнерам по команді. Він любив довгі дистанції з безліччю вогневих рубежів і вигравав їх завдяки точній стрільбі.

Зараз ви читаєте новину «"Побачила його і закохалася" – зірки біатлону згадали про Ханевольда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі