понеділок, 21 січня 2013 18:40

У Японії помер чемпіон сумо українського походження

19 січня в Японії на 73-му році життя помер легендарний борець сумо Тайхо Кокі (Кокі Ная, Іван Боришко) - син українця та японки, репресованих в СРСР та Японії.

За свою кар'єру спортсмен здобув перемогу у 32 турнірах за імператорський кубок - результат, до ніким не перевершений.

Цікаво, що батько великого сумоїста Маркіян Боришко з України. Сам же Кокі Ная, це його справжнє ім'я, народився на острові Сахалін, в родині українця та японки. Після Другої світової війни Маркіян був репресований радянською владою, а його дружина з дітьми були вислані в Японію.

Кар'єру сумоїста Кокі Ная почав у 1956 році, а в 1960 виграв свій перший турнір. Згодом борець ще 31 раз ставав переможцем в турнірах серії "Хонбасе".

У 2011 році, під час візиту до Японії Президента України Віктора Януковича, Кокі Ная був нагороджений українським орденом За заслуги III ступеня.

На батьківщині Кокі Ная знають і шанують - в області навіть проводиться щорічний турнір з сумо його імені! "Більше 10 років тому я почула, що предки Коки родом із нашого села, і стала шукати ниточки, - розповідає Валентина Куриленко, директор Руновщинської школи. - З'ясувала, що наша односельчанка Марія Камніцька - троюрідна сестра батька Коки. Вона розповіла, що отримувала листівки з Сахаліну, де жила сім'я Боришка".

На жаль, особисто борець жодного разу не зміг приїхати на батьківщину предків. Але кілька років тому надіслав делегата - японського кореспондента. Він відвіз Кокі жменьку рідної землі і пляшку води з колодязя діда. А ось на місці хати - тільки бур'яни. "Але там ми б хотіли зробити музей і відкрити куточок пам'яті в спортзалі, - планує директор школи. - Дуже хочеться включити село в туристичні маршрути області".

А ось Людмила Боришко - єдина в селі, хто сьогодні носить це прізвище, розповідає: "Вона мені дісталася від покійного чоловіка Віктора - далекого родича Коки. Але сумо чоловік не займався - був худенький, як тростина. В селі людей з прізвищем Боришко раніше було багато - але всі жінки, які втрачали прізвище після заміжжя, так що прізвище майже втрачена - залишилася я одна".

В Японії Тайхо Кокі - культова особистість і один з найкрасивіших чоловіків країни. Від батька Маркіяна - хлібороба та успішної людини - Кокі дісталася наполегливість. Кажуть, що він тренувався наполегливіше будь-якого зі своїх суперників і вищий титул борця сумо (йокодзума) отримав в 21 рік. Не останню роль в успішності зіграла українська кров: японці - невелика нація, а ось Ваня, тобто Кокі, пішов весь у рідню: міцний і широкоплечий. За що його особливо люблять жінки і діти - в Японії потриматися або просто доторкнутися до великої людини - значить, спіймати удачу за хвіст на весь прийдешній рік.

Свою кар'єру Кокі закінчив після несправедливого рішення суддів (яке пізніше підтвердив відеозапис) в 1969 році - перемогу присудили не йому, а борцю Тода. Прижиттєво Кокі поставили пам'ятник, як і іншим 64 якодзунам в Японії.

Зараз ви читаєте новину «У Японії помер чемпіон сумо українського походження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі