четвер, 02 липня 2009 12:37

Суркіс і Коломойський заявили, що не будуть бойкотувати чемпіонат

Суркіс і Коломойський заявили, що не будуть бойкотувати чемпіонат

Як і передбачалося, на зборах учасників елітного дивізіону президентом Прем"єр-ліги затвердили Віталія Данилова.

Втім, на даному заході не було представників "Динамо", "Металіста", "Дніпра", "Кривбаса" і "Арсеналу". От як прокоментували рішення відсутні Ігор Суркіс та Ігор Коломойський.

Ігор Суркіс: "Це профанація, а не вибори"

- Ваша відсутність на цих зборах свідчить про те, що ви, як і Ігор Коломойський, вважаєте вибори президента прем"єр-ліги нелегітимними?

- Так, зрозуміло. Але я б не говорив в даному випадку про нас з Коломойським як про тандем: ми з президентом "Дніпра" прийшли до однакових висновків незалежно один від одного і питання участі або неучасті в зборах з ним не обговорювали.

Не вдаючись до зрозумілих лише професійним юристам тонкості, хотів би звернути вашу увагу ось на який момент: свого часу власники клубів, ухвалили рішення, що голосувати за кандидатуру президента ліги маємо право тільки ми особисто.

Наші представники можуть обговорювати і затверджувати в життя будь-які питання - але тільки не цей. Але кілька днів тому я дізнався, що багато моїх колег - наприклад, Тарута, Живаго, Ахметов - приїжджати на вибори не планують, делегуючи в окремих випадках навіть не других, а третіх або навіть четвертих осіб своїх клубів.

- Наскільки я розумію, ці представники у будь-якому випадку не можуть ухвалити таке важливе рішення без консультації з президентом.

- Справа навіть не в цьому. Особисто у мене вперше за останній час з"явилася можливість виїхати у відпустку, і я не бачив реальних передумов переривати її і прилітати на день до Києва. Раз вже ми домовилися, що голосують тільки президенти клубів, а президентів на цих зборах можна перерахувати на пальцях однієї руки, я резонно порахував, що вибори не відбудуться.

Посилати співробітника клубу сенсу не було. Оскільки первинні домовленості порушені, а рішення про передачу прав голосу ухвалили за спиною цілого ряду членів Прем"єр-ліги, я вважаю ці вибори профанацією. От і все.

- Чи вірно я пам"ятаю, що саме ви ініціювали на зорі створення Прем"єр-ліги обрання Віталія Данилова виконуючим обов"язки президента?

- Так, це дійсно так. Парадоксально, що представники клубів, які тоді були категорично проти цієї кандидатури, тепер підтримали його в єдиному пориві. Напевно, їм просто набридла невизначеність, позбавитися від якої можна було лише розрубавши гордіїв вузол.

Нам обіцяли альтернативні вибори, внесені нами гроші витрачалися на послуги компанії, що займалася підбором кандидатів. І що у результаті? Фактично відбулося призначення на посаду конкретної людини.

- На вашу думку, воно приведе до заспокоєння ситуації або, навпаки, до посилення розколу в нашому клубному футболі?

- Навіть не хочу про це замислюватися. Футбол створений для уболівальників, і команди повинні тішити їх своєю грою. Що ж до заяв Данилова про те, ніби за відмову від передачі наших прав на телетрансляції "Динамо" можуть виключити з Прем"єр-ліги, то хочеться вірити, що це - не більше ніж передвиборчий трюк.

Інакше не можу для себе пояснити, як людина, яка довела свій клуб до вильоту з елітного дивізіону, може вимагати, щоб клуб, бюджет якого складає 60-70 мільйонів доларів на рік, передав лізі свої права практично за "спасибі".

Ось коли мені роз"яснять, чим загальний пул вигідніший за самостійний продаж, я подумаю, варто мені погоджуватися з цією пропозицією чи ні. Хочу побачити, наприклад, перелік спонсорів ліги - і переконатися у відсутності суперечності із спонсорами "Динамо".

- Відмова вашого і ще чотирьох клубів від участі в голосуванні не є першим кроком до створення опозиції всередині Прем"єр-ліги?

- А опозицією до кого ми повинні стати? Самі до себе? Коломойський вірно сказав в інтерв"ю вашій газеті: бойкотувати чемпіонат ніхто не стане.

Ігор Коломойський: "Два президенти не мали права голосу"

- Як прокоментуєте вибори президента прем"єр-ліги, що відбулися напередодні? - питання президентові "Дніпра".

- А чому ви вирішили, що вибори відбулися?

- Кандидатуру Данилова підтримали представники 11 клубів елітного дивізіону, що складає і кворум, і переважну більшість.

- У тому і річ, що голосували представники, а не президенти клубів, хоча свого часу ми чітко домовлялися про зворотний і навіть зафіксували домовленість документально.

Цей момент я назвав би ключовим - якщо, звичайно, винести за дужки нашу думку про те, що Прем"єр-ліга перш за все нелегітимний в юридичному сенсі. Провівши вибори таким чином, ця організація дискредитувала себе не в квадраті, а в кубі або навіть в четвертому ступені. На зборах були присутні лише троє президентів, з яких два не мали права голосу.

- Кого ви маєте на увазі?

- Звичайно ж, президентів "Оболоні" і "Закарпаття". Згідно процедури, ми повинні були прийняти ці клуби до лав Прем"єр-ліги, одночасно виключивши з них "Львів" і "Харків". До речі, ви знаєте, чому президентові львівських "городян" Кіндзерському не дозволили взяти участь у виборах? Тому, що його клуб як і раніше входить до складу ліги. Не потрібно бути юристом, щоб зрозуміти: на тій же підставі повинні були відмовити і Данилову.

- Чим, на ваш погляд, така приваблива посада голови Прем"єр-ліги?

- Ця організація оперує чималими сумами. Я недавно поцікавився, які гроші поступають в клуб у вигляді внесків, і які - у вигляді штрафів. Ви знаєте, до речі, що ліга не має права стягати штрафи, тому, накладаючи стягнення, просить клуб вказувати в платіжному дорученні, що переводяться. додаткові внески.

Словом, ситуація дивна, але ми розуміємо, що найважливіше - чемпіонат і вболівальники, які хочуть бачити гру улюбленої команди і отримувати від неї задоволення. Тому для себе ми вирішили: у внутрішніх змаганнях беремо участь, але з Прем"єр-лігою справи не маємо.

- А як бути з телевізійними правами?

- Думаю, що п"ять клубів, які не підтримали рішення зборів, що відбулися в середу, можуть створити свій власний пул. Не думаю, що він буде нецікавий публіці. А що стосується виключення тієї або іншої команди з ліги, то практично не сумніваюся, що подібне рішення буде заблоковано виконкомом національної федерації.

За матеріалами газети "СЭ в Украине", Football.ua.

Зараз ви читаєте новину «Суркіс і Коломойський заявили, що не будуть бойкотувати чемпіонат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі