середа, 31 липня 2024 16:43

Спорт допомагає відновитися фізично і ментально: як ветерани та військові змагалися під час "Звитяги Нескорених"
12

28 липня вранці в парку "Сосновий бір" у Черкасах лунає музика. З хвилини на хвилину тут розпочнуться інклюзивні змагання "Звитяга Нескорених". Понад 100 стронгменів (з англійської – сильних, рішучих людей) - ветеранів війни та військових з усієї України боротимуться в чотирьох видах адаптивного спорту: жим лежачи, веслування на тренажері, аеробайк і ривок гирі.

 
 
  На інклюзивних змаганнях "Звитяга Нескорених", що цієї неділі відбулися в Черкасах, взяли участь понад 100 ветеранів війни та військових з усієї України
На інклюзивних змаганнях "Звитяга Нескорених", що цієї неділі відбулися в Черкасах, взяли участь понад 100 ветеранів війни та військових з усієї України

Масштабну спортивну подію організувала компанія МХП спільно з ГО "Федерація стронгмену України" у межах програми реінтеграції військових та ветеранів "МХП Поруч".

На "Звитягу Нескорених" у якості судді прибув Василь Вірастюк - "Найсильніша людина світу-2004" та колишній член збірної України, яка виборола звання "Найсильніша нація світу".

- Радий вітати на Черкащині наших захисників і захисниць. Ветеранський спорт - не тільки перемога, а й адаптація, реабілітація та реінтеграція в суспільство. Це шанс розширити свої можливості й довести самому собі, що ти не здався. Однак це шанс і для суспільства адаптуватися й реінтегруватися з нашими захисниками, - каже під час відкриття інклюзивних змагань Ігор Табурець, голова Черкаської ОДА.

"Звитяга Нескорених" починається з жиму штанги лежачи. Для учасників виносять спеціальні тренажери, вони лягають і намагаються якомога більше разів підняти штангу. Особливе захоплення викликає Сергій Кошельніков. Харків'янин утратив на війні обидві ноги й пересувається у візку. Однак навіть за таких обставин він зумів підняти штангу один раз. Найсильніші ж богатирі піднімали її, немов пір'їнку, - від 50 до 60 разів.

Серед жінок перемогу здобула худорлява Інна Чиж. Вона підняла штангу 29 разів. Багато глядачів були здивовані: адже спершу здавалося, що дівчина взагалі не зрушить залізяччя з місця.

Тим, хто тільки повернувся з війни і ще не знайшли себе в суспільстві, потрібно допомагати та підтримувати їх

У перерві між вправами голова ради розвитку громад Благодійнного фонду "МХП-Громаді" Тетяна Волочай розповідає про адаптацію захисників:

- Зосереджуємо свою діяльність на відновленні та розвитку українських громад, щоб там було комфортно жити та працювати. Й зараз, коли наші ветерани повертаються додому до своєї родини, на роботу, до громади - ми створюємо умови та можливості, щоб вони знаходили себе в цивільному житті та відчували підтримку. Якраз спорт - дієвий спосіб реінтеграції наших воїнів.

  Голова ради розвитку громад Благодійнного фонду "МХП-Громаді" Тетяна Волочай
Голова ради розвитку громад Благодійнного фонду "МХП-Громаді" Тетяна Волочай

Наступний вид спорту - аеробайк. Це такий тренажер, де одночасно треба крутити педалі й рухати вперед та назад два важелі, що виконують роль руля. Переможця визначали оригінально - кращим ставав той, хто за найкоротший час спалить 30 калорій.

   Аеробайк - тут одночасно треба крутити педалі й рухати вперед та назад два важелі
Аеробайк - тут одночасно треба крутити педалі й рухати вперед та назад два важелі

Деякі ветерани так активно крутили педалі й важелі, що змогли вкластися в 19 секунд. Зокрема, такий результат показав черкаський ветеран Максим Дмитраш.

  Директор аграрного підприємства "МХП-Урожай" Олександр Воскобойнік
Директор аграрного підприємства "МХП-Урожай" Олександр Воскобойнік

- В інклюзивних змаганнях "Звитяга Нескорених" у Черкасах сьогодні беруть участь п'ять працівників компанії. Зараз у фокусі нашої програми "МХП Поруч" - розвиток ветеранських просторів та інклюзивних спортивних заходів. Тому ми й підтримуємо "Звитягу Нескорених" та інші ініціативи з розвитку адаптивних видів спорту, бо вони прискорюють шлях фізичного та ментального відновлення наших воїнів, - говорить директор аграрного підприємства "МХП-Урожай" Олександр Воскобойнік.

Його слова підтверджує ветеран Юрій Іваненко із Ромен на Сумщині. Чоловік змагався в жимі лежачи. У 2023 році зазнав важкого поранення на війні:

- Спортом займався із 2000-го. Наступного року в Ялті виконав норматив кандидата в майстри спорту в бігу на 200 і 400 метрів. З 2014 року я на війні - був водієм у 95-й бригаді. У 2016 році демобілізувався, а в 2018 році знову повернувся до війська. У 2023 році зазнав важкого осколкового поранення поблизу Кремінної - прилетіла міна. У результаті мене списали з армії повністю - важко були вражені легені й ноги. У мирному житті зіткнувся з не дуже доброзичливим ставленням роботодавців. Коли чули про поранення та сім контузій - відмовляли. Або пропонували роботу для галочки, щоби заповнити квоту інваліда. Після місяців поневірянь я звернувся до компанії МХП з приводу працевлаштування. Мені запропонували роботу водієм КамАЗу в рідних Ромнах. До техніки ставлюся відповідально ще з армійських часів, коли від її роботи залежало не тільки моє життя, а й побратимів.

  Ветеран Юрій Іваненко із Ромен на Сумщині змагався в жимі лежачи
Ветеран Юрій Іваненко із Ромен на Сумщині змагався в жимі лежачи

Ветеран Євгеній Руденко із Канева на Черкащині був серед перших, хто став на захист України від російської навали. У квітні 2014 року в складі 80-ї Львівської десантно-штурмової бригади звільняв Слов'янськ і Краматорськ на Донеччині. Тримав оборону на Луганському напрямку - в Лисичанську, Щасті, Станиці Луганській. Після важкого поранення втратив праву руку. Пройшов тривале лікування. Посприяв реабілітації спорт, яким Євгеній займався з юності.

- Тут дружня атмосфера, багато хлопців, які пережили те, що і я. Спорт - один з найкращих методів реабілітації, коли людина не знає, куди себе подіти після війни, він правда рятує. Я це знаю по собі. Два роки після поранення я просто жив по госпіталях. А потім потроху пішов навчатися, на роботу, завів родину, нещодавно в мене народилася донька. Я повністю налагодив своє життя. Тим, хто тільки повернувся з війни і ще не знайшли себе в суспільстві, потрібно допомагати та підтримувати їх. Спорт реально може в цьому допомогти, - розповідає ветеран Євгеній Руденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бути десантником без спортивної підготовки просто неможливо" - ветеранів запрошують на "Звитягу Нескорених"

  Ветеран Євгеній Руденко із Канева на Черкащині
Ветеран Євгеній Руденко із Канева на Черкащині

Тим часом ведучі та глядачі гучно вітають учасників третього виду змагань - веслування на тренажерах.

Спеціальні тренажери нагадують човен для веслування. Після кожного гребка вони рахують метри, які "проплив" спортсмен. Глядачі активно вигукують слова підтримки, заохочують, аплодують ветеранам і військовим, які долучилися до цього виду змагань.

У перерві, коли учасників ігор годували смачним обідом, головний суддя "Звитяги Нескорених" Василь Вірастюк пояснив специфіку відбору учасників для участі в міжнародні змаганнях:

- На проміжних змаганнях кожен учасник набирає певну кількість балів, яка згодом сумується. У середині вересня проведемо фінал національного відбору. 50 переможців поїдуть до Мадрида в Іспанії, де змагатимуться на фестивалі сильних духом "Арнольд Класік Євро". Звісно, прагнутимемо до командної перемоги й там.

   Головний суддя "Звитяги Нескорених" Василь Вірастюк
Головний суддя "Звитяги Нескорених" Василь Вірастюк

Ривок гирі мав бути останнім видом спорту, але організатори включили ще й п'ятий - командні змагання в греблі.

  Ветерани війни та військові змагалися також у ривку гирі
Ветерани війни та військові змагалися також у ривку гирі

У ривку знову показав себе 50-річний харків'янин Сергій Кошельніков. Без обох ніг він зумів підняти один раз важкі гирі. Інші хлопці, здавалося, без особливих зусиль піднімали гирі над головою десятки разів.

У командному веслуванні перемогу святкувала команда "Північний Форпост". Другою була збірна МХП, а третьою - "Серце Азовсталі".

Стронгмени, які посіли призові місця в своїх видах спорту, отримали медалі й подарунки. Також учасники інклюзивних змагань "Звитяга Нескорених" відвідали один із обласних шпиталів та підтримали поранених військових, які проходять там лікування.

Зараз ви читаєте новину «Спорт допомагає відновитися фізично і ментально: як ветерани та військові змагалися під час "Звитяги Нескорених"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі