субота, 20 травня 2017 11:09

"Шахтар" виграв Кубок УЄФА

"Шахтар" виграв Кубок УЄФА
Кубок УЄФА 2009 став останнім в своїй історії, саме його виграв "Шахтар". Фото: footballfan.com.ua

20 травня 2009 року донецький "Шахтар" переміг у Стамбулі німецький "Вердер" - 2:1 і виграв останній Кубок УЄФА. З наступного сезону турнір став називатися Лігою Європи.

До 1/8 фіналу пробилися відразу три українські клуби. "Шахтар" і "Динамо" потрапили до плей-оф через Лігу чемпіонів, а "Металіст" пробився туди завдяки успішному виступу у груповому турнірі Кубку УЄФА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київське "Динамо" вперше виграло єврокубок

Того року вперше в розіграші зустрілися між собою українські клуби. Спочатку кияни здолали "Металіст" - 1:0 і 2:3. Причому вирішальний м'яч у Харкові за рахунку 3:1 на користь господарів у свої ворота забив захисник "Металіста" Олег Березовчук. У чвертьфіналі українські клуби легко розібралися із французькими: "Шахтар" двічі обіграв "Марсель" - 2:0 і 2:1, а "Динамо" після нічиєї в Парижі вдома розтрощило ПСЖ — 3:0.

У півфіналі українці знову грали між собою. І тут не обійшлося без автоголу. Дмитро Чигринський забив у власні ворота вже на початку київського матчу. Однак гірники відігрався в другому таймі зусиллями Фернандіньйо.

Все вирішувала донецька зустріч. Цього разу гірники відкрили рахунок. Гол забив Жадсон. Однак кияни відігралися в другому таймі. М'яч у відповідь забив Ісмаель Бангура. Відразу динамівці втратили нагоду вийти вперед. Після розіграшу кутового Горан Сабліч не влучив головою в порожні ворота. Розплата прийшла на передостанній хвилині. Каддурі забув на своєму фланзі вільного Ілсіньйо і той забив вирішальний гол. 2:1 на користь "Шахтаря".

У фіналі гірникам пощастило. Через перебір жовтих карток на поле не вийшов лідер "Вердера" бразилець Дієго. Луіс Адріано відкрив рахунок на 25 хвилині. Через 10 хвилин Налдо зрівняв його. Вирішальний гол забив Жадсон в додатковий час.

Відтак "Шахтар" уперше виборов Кубок УЄФА для України. Згодом у 2015 року до фіналу проб'ється "Дніпро", але програє вирішальну зустріч "Севільї" 2:3.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" виграв Кубок УЄФА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі