четвер, 14 серпня 2014 16:59

"Росія спровокувала конфлікт з кримськими клубами, щоб виміряти можливість санкцій" - Федорчук

"Росія спровокувала конфлікт з кримськими клубами, щоб виміряти можливість санкцій" - Федорчук
Фото: dynamo.kiev.ua

У ситуації зі стартом кримських команд в Кубку Росії ФФУ та Анатолій Коньков учинили грамотно і послідовно, звернувшись до ФІФА та УЄФА. А розв'язати це питання Україна може тільки за варіантом Придністров'я.

Про це Gazeta.ua сказав український футбольний експерт і тренер Олег Федорчук.

"Федерація футболу України юридично все зробила абсолютно правильно і своєчасно. Ми, безумовно, здогадувалися, що з боку Росії ведеться якась залаштункова гра. Але це не привід звертатися до ФІФА і УЄФА, здогадки до справи не пришиєш. В даному ж випадку мав місце факт, прецедент. Думаю, що тут спрацював не так Коньков, скільки юридичний відділ федерації. Все законно, в рамках правил. Росія тут, скоріш за все, виступила як провокатор. Це пов'язано з тим, що вони, найімовірніше, не почали ще витрачати гроші на підготовку до Кубка світу. І просто вирішили виміряти для себе можливості санкцій, наскільки вони здатні з ними впоратися. Україна тут далеко не основний гравець. Основні - це ФІФА і РФС", - сказав Олег Вікторович.

Є версія, що Анатолій Коньков, як ставленик екс-президента Віктора Януковича, звернувся до ФІФА і УЄФА виключно для "галочки". З метою зістрибнути з незручної для себе теми кримських команд.

"Усі більш-менш успішні вихідці з Радянського союзу так чи інакше підвладні впливу тієї історії, в якій вони були. Це видно за їхніми інтерв'ю. З іншого боку, президент ФФУ, якими б повноваженнями він не володів, не в змозі впливати на політичну складову даного питання. Хотів би він там чогось чи ні, але за поточної ситуації Анатолій Коньков діє абсолютно послідовно і робить все, що належить згідно з його посадовими обов'язками. Від самого початку ним було заявлено, що Кримська федерація футболу знаходиться в підпорядкуванні ФФУ. Тим більше, ситуація, що склалася, парадоксальна - арбітри з Криму обслуговують матчі чемпіонату України. Більш того, федерація Криму не виходила зі складу української федерації", - зазначив Олег Федорчук.

Порушення статуту ФІФА Росією визнали абсолютно всі, незалежно від регіонального походження.

"І Валерій Яремченко, і Володимир Трошкін досить різко висловилися за даним фактом. Вони всі за єдину Україну. Та й взагалі, парад сепаратизму, вважаю, вже пройшов. Усі, в тому числі і в Росії, розуміють, що пора все згортати. І "гуманітарний конвой" - фінішна риса всієї цієї компанії", - вважає експерт.

В України є перевірений рецепт, як вийти з цієї ситуації.

"У такій самій ситуації свого часу опинилося Придністров'я. І успішно виступає на єврокубках під прапором Молдови, поєднуючи це з внутрішніми матчами Придністровської республіки. Футболісти при цьому вважаються молдаванами. Іншого варіанту в України немає. Якщо тільки не перенести Крим кудись на материкову частину Росії", - резюмував Олег Федорчук.

Зараз ви читаєте новину «"Росія спровокувала конфлікт з кримськими клубами, щоб виміряти можливість санкцій" - Федорчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі