понеділок, 30 березня 2015 13:41

Роналду забиває більше за Мессі, але голи останнього коштують дорожче

Роналду забиває більше за Мессі, але голи останнього коштують дорожче

Британський тижневик The Economist провів ціле статистичне дослідження: чиї голи - Мессі або Роналду - приносять командам більше реальної користі і допомагають перемагати.

За основу дослідження взято методику сайту SoccerStatistically.com, який визначає цінність голів через показник Expected Points Added (EPA) - грубо кажучи, цей вплив забитого м'яча на поточний результат матчу. Показник EPA було підглянуто в бейсболі і адаптовано до футболу за допомогою найширшої бази даних по англійській прем'єр-лізі за 2001-2013 роки.

Аналітик SoccerStatistically.com забив у Excel всі статистичні деталі 4000 матчів і створив програму, за допомогою якої можна вирахувати ймовірність перемоги, нічиєї або поразки команди в будь-який момент матчу - з урахуванням місця проведення (вдома або в гостях), часу до кінця і поточного рахунку . Якщо зіставити ці процентні співвідношення до і відразу після гола і перевести їх у звичні футбольні окуляри, то можна визначити цінність кожного забитого м'яча.

Наприклад, за рахунку 1:1 на 90-й хвилині ймовірність перемоги господарів поля оцінюється в 11 відсотків, нічия - в 82 відсотки, а очікуваний результат господарів становить 1,13 очки. Один гол різко змінює все: ймовірність перемоги підскакує до 95%, очікуваний результат - до 2,89 очки. Різниця в 1,76 очка - це і є цінність голи.

The Economist проаналізував за цією методикою кожен гол Мессі і Кріштіану Роналду в 2013-2014 роках в чемпіонаті Іспанії, Лізі чемпіонів і на чемпіонаті світу. Виявилося, що Мессі забиває більш важливі м'ячі, ніж Роналду.

Португалець за два роки настріляв у трьох турнірах 105 голів і приніс "Реалу" і збірної 41,6 очки EPA, тобто в середньому його гол важив 0,40 EPA. Мессі в тих же турнірах забив 86 м'ячів, приніс "Барселоні" і збірної 40,3 EPA, а середня вартість його голи виявилася вищою - 0,47 EPA.

Виходить, Мессі забивав на 18 відсотків менше, ніж Роналду, але його голи були на 17,5% важливішими.

Відзначимо, що Роналду не допомогли навіть три м'ячі в півфіналі і фіналі Ліги чемпіонів-2013/14. Всі вони були забиті, коли результати матчів були максимально зрозумілими, і сумарно принесли йому близько 0,30 EPA. Мессі вдалося накрутити статистику за допомогою 5 вирішальних голів, забитих в останні 15-20 хвилин матчів.

Зараз ви читаєте новину «Роналду забиває більше за Мессі, але голи останнього коштують дорожче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі