середа, 17 листопада 2010 12:15

"Нема чого на дзеркало нарікати" - Колесніков про Суркіса

"Нема чого на дзеркало нарікати" - Колесніков про Суркіса

Віце-прем'єр Борис Колесніков здивований виступом президента Федерації футболу України Григорія Суркіса на виконкомі ФФУ у понеділок, де той назвав Прем'єр-лігу і ПФЛ деструктивною опозицією і пригрозив переглядом договорів федерації з ними.

"Ця заява виглядає дуже дивно в ситуації, коли необхідно об'єднання всіх футбольних сил навколо підготовки до Євро-2012, - вважає віце-прем'єр. - Що означають загрози клубам щодо більш жорсткого договору з Прем'єр-лігою, яка нібито є опозицією в нашому футболі? По-перше, опозицією скоріше є пан Суркіс: 12 з 16 клубів Прем'єр-ліги явно не підтримують дії федерації. Якщо влада складається з чотирьох клубів, три з яких належать одній людині, то це саме не влада, а опозиція.

"По-друге, клуби, які звинувачують в деструктивній позиції, насправді є основними двигунами всього футболу: вони вкладають не тільки у професійний футбол, але і в стадіони та аеропорти, вони вкладають в дитячий футбол, утримуючи дитячі футбольні школи з десятками тисяч хлопчаків, тобто виконують соціальну функцію, яку, взагалі-то, повинна виконувати федерація. Також ці клуби готують футболістів для всіх збірних команд (а в них грають в основному футболісти українських клубів), на яких собі будує імідж ФФУ", - зазначив Колесніков .

При цьому дав оцінку заяві Григорія Суркіса як некоректну і недружню.

"Не може загрожувати професіонального футболу, на якому тримається весь інший футбол, президент громадської організації - не важливо, хто її очолює, сьогодні Суркіс, завтра хтось інший. І не потрібно погрожувати клубам санкціями ФІФА та УЄФА: я хотів би нагадати, що світові інститути футбольної влади ніколи не вітали непрозорість у діях своїх чиновників - їх завжди закликали до відповідальності, коли вони були в чомусь винні. Тому я сказав би Григорію Михайловичу: нема чого на дзеркало нарікати ", - підкреслив Борис Вікторович.

Борис Колесніков вважає, що Григорій Суркіс повинен стати ініціатором оздоровлення ситуації в українському футболі.

"Не як віце-прем'єр, а як давній уболівальник, я порадив би президентові ФФУ вчинити за прикладом іспанської федерації, яка добровільно змінила свій статут і прийняла до свого складу професійні клуби. Тоді це буде не конфлікт влади з опозицією, а діалог партнерів, зацікавлених у розвитку футболу. Я хотів би нагадати, що Іспанія, яка встановила в себе такі правила гри, є чемпіоном світу і Європи, а з її клубами рахується весь світ. Але ніколи з ними не рахувався б весь світ, якщо б з ними не рахувалися в Іспанії!

А у нас клуби не мають голосів на виконкомі і конгресі федерації, зате там має голос така організація як "Україна Футбол Інтернешнл", яка ніколи не вижила б в нормальних ринкових умовах - адже вона орендує донецький стадіон по 1,9 долара за місце і говорить, що не може продати квитки! А якби вони продали квитки по 20 грн, то, навіть без спонсорських зборів, були б не в збитку! Так що ясно, що глава УФІ Лашкул - людина непрофесійна, але зате він має голос при обранні президента ФФУ. При цьому його не мають люди, які за свої гроші побудували стадіони (як у Донецьку і Дніпропетровську) або вклали чималі кошти в реконструкцію стадіону і аеропорту (як у Харкові). Упевнений, що Григорій Михайлович повинен усунути цю несправедливість", - зазначив Колесніков.

Віце-прем'єр також прокоментував рішення виконкому ФФУ, яким клуби вирішили штрафувати за банери і висловлювання вболівальників на адресу керівництва федерації.

"Це рішення нагадує мені дії уряду Тимошенко, коли рішенням Печерського суду заборонили критикувати Кабмін. Очевидно, школа одна і та ж. І те, і те не піддається здоровому глузду. Вони краще б думали про те, як не викликати критику, яка стала вже тотальною", - сказав чиновник.

За матеріалами Сегодня Спорт

Зараз ви читаєте новину «"Нема чого на дзеркало нарікати" - Колесніков про Суркіса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі