пʼятниця, 30 листопада 2007 16:20

"Між Суркісом і Ахметовим існує давній корпоративний конфлікт"

"Між Суркісом і Ахметовим існує давній корпоративний конфлікт"
Президент київського "Арсеналу" Вадим Рабінович, який зовсім недавно повноцінно влився у велику, але не дуже дружну футбольну сім"ю, є одним з ініціаторів створення української футбольної Прем"єр-ліги, про що він ще раз заявив в приведеному нижче інтерв"ю.

- Вадим Зіновійович, ви вважаєте, що революційна година в українському футболі вже пробила?

- Зараз ведеться багато розмов навколо цього, та і взагалі тема революції останнім часом є дуже модною. Але я думаю, що українському футболу революції не потрібні, йому необхідна поступальна хода. А створення Прем"єр-ліги є прикладом того, як нова модель управління обов"язково приходить на зміну старої. Повірте мені, Прем"єр-ліга буде створений обов"язково - зараз або пізніше, не знаю, але обов"язково!

Правда, в цьому процесі мені не подобається те, що ніхто не може відповісти чітко - для чого ми створюємо щось нове. Адже ми живемо в країні, в якій люди якщо творять нове ні для чого, а потім дуже боляче отримують від нього по голові.

Я думаю, що Прем"єр-ліга повинна створюватися не проти когось. Дивовижна справа, але в Україні до цих пір всі бояться відкрито визнати: існує серйозний і давній корпоративний конфлікт між двома головними дійовими особами - Суркісом і Ахметовим. Звичайно, при великому бажанні це можна заперечувати і говорити, як раніше в Радянському Союзі - у нас сексу немає, так і тут - ніякого протистояння теж не немає. Це неправда. Та і не могло бути інакше, оскільки стикаються інтереси двох футбольних грандів, двох найбільш фінансово могутніх клубів. Вони все одно постійно конфліктуватимуть.

- Але ж вас це не стосується...

- Не скажіть! Мені вже довелося приміряти це до себе: тільки узяв маленький "Арсенал", прийшов на перший поєдинок проти "Динамо", з президентом якого Ігорем Суркісом дуже дружу, і нам забили перший гол - у цей момент я подивився на Ігоря Михайловича не зовсім доброзичливо. У плані конкуренції - це, звичайно, добре, але коли подібні нюанси заважають справі - безумовно, погано. Тому що будь-яку ініціативу з боку Суркіса група Ахметова сприймає як провокацію проти себе, а ініціатива Ахметова розглядається в Києві як змова...

Я все це бачу по процесу створення Прем"єр-ліги. Ще невідомо, що створили, а ФФУ вже попереджає: врахуйте, шантаж не пройде, руки нам не викрутите! З іншого боку, в той момент, коли з федерації ще не було ніякої реакції, деякі гарячі голови твердили, мовляв, знаємо ми цю організацію - вона зараз же все заблокує. Тобто ми наперед прирікаємо себе на війну.

- Що ж тоді, на вашу думку, потрібно робити?

- В першу чергу треба зупинитися, терміново вступити в переговорний процес і зажадати від кожного викласти свої карти на стіл. Всі повинно зрозуміти, що створення Прем"єр-ліги не є утиск чиїхсь прав. Ну а те, що власники клубів хочуть мати більше повноважень хоч би в рамках змагань, в яких вони беруть участь, - так їх можна зрозуміти!

Розумієте, якщо стояти на місці і просто утримувати ситуацію, не даючи їй розвиватися, - буде вибух. Адже кульку можна надувать-надувать, але в якийсь момент він з тріском лопне...

Найближчим часом я обов"язково хочу зустрітися з Григорієм Суркісом і розтлумачити йому свою позицію, оскільки не розумію суті конфлікту. У ньому я стороння людина, поважаю і Ахметова, і Суркіса. Більш того, вважаю, що завдяки цим двом людям відбувся сучасний український футбол.

- Намічані зміни вдало співпали з вашим приходом в "Арсенал", адже ви ще не встигли витратити чималі гроші на боротьбу з вітряними млинами...

- Я і далі не збираюся вкладати засобу в боротьбу "Шахтаря" і "Динамо"! У нас всі вважають, що чимось керують. На самій же справі багато процесів взагалі ніхто не контролює... Зараз потрібно боротися не за результат, а за уболівальника. Я і раніше так думав, і до цих пір не змінив своєї думки.

Майбутній лізі необхідно буде боротися за глядача, тому що футбол - це шоу! Ще раз переконався в цьому, коли "Арсеналу" вдалося підняти відвідуваність з 700 чоловік до 7200. Мені завжди дають на робочий стіл в першу чергу не турнірну таблицю, а цифри, що реально відображають інтерес уболівальників до нашого клубу. Прагну знати точно, скільки ходить на футбол жінок і дітей. Так ми знаходимо своїх людей...

Через таке ось моє відношення до справи багато хто ще дивиться на мене дивно. Але я вважаю за краще говорити футболістам: якщо ви програєте красивий поєдинок - буду всемірно вам вдячний, а якщо виграєте тягомотину, від якої плюються глядачі - такі успіхи мені не потрібні!

- Що рухає багатими людьми, коли вони витрачають десятки мільйонів доларів фактично на хобі? І коли це хобі перетвориться на реальний бізнес?

- За великим рахунком, на таке питання немає однозначної відповіді. Кожен робить це виходячи лише з своїх міркувань. Один, наприклад, набрав фінансову вагу і хоче обов"язково мати в підпорядкуванні футбольну команду. Інший вважає це модним - всі такі ж мають у власності клуб, а я немає? Непорядок!

Можу сказати лише за себе. Футбол завжди був дуже цікавий для мене, але ніколи не був моїм хобі. Я раз на півроку ходив на стадіон і старався більш-менш регулярно дивитися телетрансляції. Пов"язати долю з київським "Арсеналом" вирішив за порадою головного рабина України і всупереч радам моїх помічників.

Зараз ситуація для мене кардинально змінилася: мені говорять, що потрібно їхати до Європи на бізнес-переговори, а я переконую всіх, що не можу цього зробити, оскільки черговий матч чемпіонату України грає моя команда...

- Чи можливо, враховуючи середній рівень доходів нашого уболівальника, отримати прибуток від продажу квитків, атрибутики?

- Ні і ще раз ні! Ну які гроші, скажіть на милість, може сьогодні заплатити бідний український глядач - та ще і мерзнути за них фактично на вулиці...

Перш ніж говорити про який-небудь прибуток, необхідно наші стадіони зробити критими або навіть закритими! Тобто шоу повинне проходити в теплому приміщенні.

Зараз календар у нас підстроєний не під глядача, а під футболістів, під чемпіонат Європи, світу, Лігу чемпіонів... І що, такий ось підхід нам сильно допоміг? Адже раніше, коли календар не був таким розумним, наші команди перемагали. Повторюся: у першу чергу треба приділяти увагу уболівальникам! Проте такої політики немає ні у ПФЛ, ні у ФФУ. Знаєте чому? Вони дуже професійні...

Прибуток українські клуби можуть отримати тільки в динаміці: зменшуючи витрати, знижуючи затратность. Для цього потрібні нові сучасні стадіони і комплексна програма розвитку Прем"єр-ліги, а не одних тільки "Шахтаря" і "Динамо".

- Вадим Зіновійович, вам відома позиція ФФУ відносно створення Прем"єр-ліги?

- Безумовно! Я переконаний, що в будь-якій країні футбол не може розвиватися без федерації. З іншого боку, керівний орган не повинен поводитися як монарх... Тому необхідно створювати лігу в тісному контакті з ФФУ, організувавши все так, щоб це було вигідно обом сторонам. У такому разі у нас народиться нормальна дитина! І очолювати цей процес повинна людина, яка створить Прем"єр-лізі якомога менше проблем.

Джерело: www.football.ua
Зараз ви читаєте новину «"Між Суркісом і Ахметовим існує давній корпоративний конфлікт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі