четвер, 15 листопада 2007 18:09

В Україні створять прем"єр-лігу

Автор: фото: УНІАН
  Президент Професійної футбольної ліги Равіль Сафіуллін (ліворуч) вітається із власником львівських ”Карпат” Петром Димінським. Димінський вважає, що ПФЛ себе вичерпала
Президент Професійної футбольної ліги Равіль Сафіуллін (ліворуч) вітається із власником львівських ”Карпат” Петром Димінським. Димінський вважає, що ПФЛ себе вичерпала

Із наступного сезону в українському чемпіонаті створять прем"єр-лігу. Про це домовилися на зустрічі власників футбольних клубів вищої ліги. Зібралися минулої середи у столичному готелі "Київ". Проголосували одностайно, хоча були не в повному складі: Ігор Коломойський (власник "Дніпра"), Сергій Тарута ("Металург" Д), Сергій Куніцин ("Таврія"), Нестор Шуфрич ("Закарпаття") були відсутні. Голосували в телефонному режимі.

Засідання тривало 2,5 год. Першим приміщення покинув почесний президент одеського "Чорноморця" Леонід Клімов.

— Думаю, з прем"єр-лігою наш футбол вийде на вищий рівень, — каже. — Таку думки висловили всі президенти. Створено робочу групу, що розроблятиме основні положення прем"єр-ліги. До неї увійшли власники "Карпат" Петро Димінський, футбольного клубу "Харків" Віталій Данилов, київського "Арсеналу" Вадим Рабінович та президент ПФЛ Равіль Сафіуллін. Треба узгодити певні позиції з Федерацією футболу. Сьогодні висловлювалися всі. А найактивнішими були власники провідних команд — Ринат Ахметов та Ігор Суркіс. Порушили питання суддівства, ліміту на легіонерів, стану футбольних полів. Усі незадоволені, що матч "Динамо" — "Шахтар" проводився на снігу. На жаль, у Професійній футбольній лізі та Федерації футболу України немає відповідальної людини, яка контролювала б ці питання.

Президент "Карпат" Петро Димінський виходить, кутаючись у пальто.

Суркіс цілується з Ахметовим і виходить на вулицю

— У такому стані наш футбол існувати далі не може, — каже "ГПУ". — Люди, які вкладають у цю справу, не отримують навіть морального задоволення. Думаю, Професійна футбольна ліга себе вичерпала.

Після засідання президент "Шахтаря" в холі готелю розмовляє з генеральним директором "Динамо" Резо Чохонелідзе. Ахметов активно жестикулює, співрозмовник лише ствердно хитає головою. До них підходить керманич "Динамо" Ігор Суркіс. Стоїть хвилин зо дві, цілується з Ахметовим і виходить на вулицю. Останнього від журналістів відділяє охорона. Суркіс бере слово.

— Ми повинні навчитися заробляти гроші на нашому футболі, — переконаний президент "Динамо". — Давно треба було зібратися для цього, але всі мають бізнес. Через місяць маємо знову зустрітися.

"ГПУ" запитує президента ПФЛ Равіля Сафіулліна, чи не є рішення власників клубів ударом по його організації.

— Чому? Господарі клубів вищої ліги прийняли певне рішення. Це їхнє право. Хочуть бути окремими, будь-ласка. Професійній футбольній лізі достатньо клопоту з першою та другою лігами. А хто головуватиме у прем"єр-лізі — у мене голова не болить. Нехай за це переживають власники вищолігових клубів.

Футболісти англійської прем"єр-ліги заробляють 2 мільярди доларів на рік

Прем"єр-ліга — автономна організація, до якої входять керівники найсильніших клубів країни. Вони вирішують організаційні питання щодо проведення чемпіонату: визначають його формулу, кількість учасників, гонорари арбітрам, реалізацію телевізійних прав.
Найуспішніший проект — англійська прем"єр-ліга. Вона була створена 1992 року. Взимку за право транслювати матчі турніру впродовж трьох сезонів телекомпанії заплатили $3,2 млрд, а сукупна річна зарплатня футболістів ліги сягнула $2 млрд.
2001-го прем"єр-лігу створила Росія. Ініціатором був тодішній президент "Зеніту" Віталій Мутко, який нині очолює Російський футбольний союз. Монополістом із трансляції всіх матчів є телекомпанія "НТВ+", яка навесні заплатила за це право $96 млн.

Зараз ви читаєте новину «В Україні створять прем"єр-лігу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі