вівторок, 25 травня 2021 21:00

Провал двох попередніх сезонів та перспективи виходу із кризи: що потрібно знати про ситуацію в "Барселоні"

Провал двох попередніх сезонів та перспективи виходу із кризи: що потрібно знати про ситуацію в "Барселоні"
Ліонель Мессі всю кар'єру провів у "Барселоні". Фото: REUTERS

Каталонська "Барселона" за останні два сезони може похвалитися тільки Кубком Іспанії. Команда знаходиться на порозі змін. До влади повернувся колишній президент клубу Жоан Лапорта.

Зараз борги каталонців складають понад мільярд євро. Новому керманичу клубу потрібно думати про покращення фінансової складові та футбольних результатів.

Символ клубу Ліонель Мессі влітку 2020 року серйозно розраховував покинути Барселону.

Знавець іспанського футболу, коментатор Роберто Моралес спеціально для Gazeta.ua розповів про причини кризи клубу та перспективи розвитку.

"Барселона" другий сезон поспіль невдало виступає в Лізі чемпіонів та не перемагає в Ла Лізі. В чому причина?

Проблеми "Барселони" є давніми, точніше досить глибоко тягнуться їх коріння. Ще з часів завершення роботи Луїса Енріке. В ігровому розумінні час Ернесто Вальверде став стабілізацією та разом з цим і заморожуванням проблем.

Парадокс Вальверде був у його вимогливості, послідовності та стабільно-позитивним відносинам з лідерами, що згодом не вдалося налагодити Кіке Сетьєну. Проте ігрова модель баска не була достатньо комфортною для вихованців клубу, чия гра має певні природні характеристи, які у дорослому віці вже не змінити. Саме тому після першої ж кризи лідери відвернулися від Вальверде, не стали проти нього, але й не підтримали. Будь-який тренер без підтримки футболістів у критичний період приречений, адже на полі роблять результати чи ні лише вони, виконавці.

Проблеми "Барселони" створювалися у попередніх сезонах

Період Сетьєна взагалі був недовгим і ще більш проблемним, але, найголовніше, те що якраз в цей час глибина кризових явищ у керівництві клубу, тож про футбол там вже мова не йшла.

Дуже важким для "Барселони" було й літо, згодом і осіння частина. Тобто це був вже час, коли про гру лідери думали мало. Що й говорити, якщо Мессі реально прагнув залишити клуб.

Як оціните поточний сезон для каталонців?

Де-факто хорошим цей сезон для "Барселони" не міг трапитися ні в якому разі. З усіх можливих результатів каталонці видали не найгірший, хоч і не найкращий. В чемпіонаті Іспанії варто було боротися за перемогу до останнього, але команда не провела жодного хорошого поєдинку проти мадридського дуету претендентів.

Команда Кумана виграла Кубок Короля і в Лізі Чемпіонів після провалу в першій грі дала якісний бій ПСЖ. Це майже максимум з можливого.

Варто залишати на наступний сезон Кумана?

Він надто неординарна постать, його кар'єра наставника зібрана з протиріч. Нідерландець прийшов до свого колишнього клубу на тлі того, що ледь не уся каталонська спільнота думала про Хаві. Однак легендарний хавбек залізно зв'язаний з Катаром до завершення Кубка світу 2022, тож поки без нього.

Куман почав міняти гру під себе і не зупинився перед кроком конфліктним у площині стосунків з Мессі. Він рішуче прибрав Луїса Суареса, не лише топового форварда, а й найкращого товариша Лео.

Куман заслужив ще на одним сезон

В ігровому плані Куман шукає чіткий баланс і поки знаходить його не завжди, проте впевненості у власних силах йому не позичати. Об'єктивно тренер отримав проблеми на двох культових позиціях, іменних. Травми Жерара Піке та спад Серхіо Бускетса дуже вплинули на команду. У випадку Жерара вони співпали з травмами і негараздами інших центрбеків, а ситуація Серхіо, коли він вже не готовий робити стабільно те, що робив багато років поспіль, але й прямої заміни йому не має.

Тобто й шукати заміну не варто, без Бускетса команда має грати схематично інакше ніж з ним. Але це легко написати чи промовити, а не зробити. Зрештою, наявні проблеми не виглядають катастрофічними.

Певен того, що Куман-тренер щонайменше заслугував на ще один сезон з командою, яку саме він вперше в історії зробив володарем головного європейського трофею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно знати про прихід Нагельсманна в "Баварію"

Чи потрібен команді Мессі?

Мессі був і лишиться лідером цього проекту, просто гравці такого масштабу завжди будуть лідерами. Йти ж з "Барси" для нього не має сенсу, такі думки з'являлися в аргентинця лише на тлі зовсім жахливих часів управлінського безладу. Тепер ситуація вирівнюється, а хлопець з Росаріо не схильний до великих змін.

Мессі не має сенсу залишати "Барселону"

Хто може стати претендентом на посаду тренера "Барселони"?

З кандидатурами на заміну не густо, відносно хорошою є лише постать нинішнього наставника "Аяксу" Еріка тен Хага. Він ще й нідерландець, що так модно в "Барсі", але не з видатних постатей, принаймні, поки.

Як має змінитися склад "Барселони" влітку?

Скільки б не лунали заклики терміново підсилювати склад "Барселони", вони не є абсолютно обґрунтованими. Так, хороші гравці потрібні майже завжди, але в команді є прекрасний атакер Антуан Грізманн, якому треба знаходити інший клуб. Француз перетинається функціоналом з самим Мессі. Сильний футболіст й Самуель Умтіті, та специфічний у повсякденному житті й травматичний. Жуніор Фірпо, Моралем П'яніч, Філіпо Коутіньо очевидні люди на вихід. Відверто будемо говорити, не найбільший список, робочий.

Чого очікувати від "Барселони у наступному сезоні?

Впевнений, "Барселона" наступного сезону спокійно додасть у якості гри навіть не міняючи нічого. Їй варто дати час оговтатися після виходу з зони сутінків. А от вже потім варто розбиратися з тренерською позицією і кандидатурами на підміну нинішнім "сенаторам".

У минулому сезоні "Барселона" фінішувала на третій позиції в чемпіонаті Іспанії. Каталонці поступилися чемпіону "Атлетико" сімома очками та пропустили вперед "Реал".

В Лізі чемпіонів зупинилися на стадії 1/8 фіналу, програвши ПСЖ.

Клуб зміг здобути тільки один трофей за сезон - Кубок Іспанії.

В березні до влади прийшов Жоель Лапорта. Він раніше був президентом "Барселони". Він займав цю посаду з 2003 по 2010 рік. При ньому "Барса" чотири рази виграла Ла Лігу, двічі - Лігу чемпіонів, а також стала переможцем Суперкубка УЄФА і Клубного Кубка світу.

Зараз ви читаєте новину «Провал двох попередніх сезонів та перспективи виходу із кризи: що потрібно знати про ситуацію в "Барселоні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі