неділя, 06 червня 2021 21:00

Португалія виграла Євро-2016, почавши із трьох нічиїх

11 червня в Римі стартує чемпіонат Європи з футболу. Згадуємо переможців попередніх першостей. П'ятнадцяту за ліком першість виграла збірна Португалії.

Євро-2016 став другою континентальною першістю, куди потрапила збірна України. Першим був домашній чемпіонат у 2012 році.
Цього разу на турнір ми потрапили не без пригод. Спочатку в групі програли вдома словакам і двічі іспанцям й у підсумку фінішували лише третіми. Довелося грати плей-оф, які Україна до цього програвала 5 разів. Але на стикові матчі зі Словенією наших налаштовувати не довелося. Хоча все висіло на волосинці – після домашньої перемоги у Львові – 2:0, ми поступалися в Любляні – 0:1 до останньої хвилини, коли Кравець утік від захисників і віддав пас на Ярмоленка – 1:1.

Перед Євро керівник УАФ Павелко зробив ключову помилку. Він наказав головному тренеру Фоменкові взяти помічником Андрія Шевченка. У збірній утворилося двовладдя, і в результаті наша команда установила сумний антирекорд – три матчі й три поразки. Ми програли Німеччині – 0:2, Північній Ірландії – 0:2 і Польщі – 0:1.

  Найближче до голу Україна була в матчі з ФРН, але Боатенг виніс м'яч із воріт після удару Коноплянки. Фото: Reuters
Найближче до голу Україна була в матчі з ФРН, але Боатенг виніс м'яч із воріт після удару Коноплянки. Фото: Reuters

В матчах на виліт не обійшлося без сенсацій. В 1/8 фіналу Англія несподівано поступилася Ісландії – 1:2, Італія легко обіграла Іспанію – 2:0.
В чвертьфіналі Вельс несподівано розбив Бельгію – 3:1, а переконлива досі Польща після – 1:1 програла в серії пенальті Португалії. Франція не лишила жодного шансу сенсаційним ісландцям – 5:2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві збірна Іспанії стала триразовим чемпіоном Європи

У півфіналах Франція здолала Німеччину – 2:0, а Португалія з аналогічним рахунком зупинила Вельс.

У фіналі глядачі очікували на черговий тріумф господарів. Тим більше, що вже на 12 хвилині Дімітрі Пає небезпечно атакував Кріштіано Роналду. На 24-ій зірковий португалець залишив поле на ношах.

У другому таймі представники Піренейського півострова перехопили ініціативу й провели кілька небезпечних атак. Французи відповіли моментом Жиру та ударом Жиньяка в стійку воріт. У додатковий час на 109 хвилині португалець Едер звільнився від опіки і, не входячи до карного майданчика метрів із 25 точно пробив у кут воріт Льоріса – 1:0. Гол, виявився переможним.

  Португалія святкує гол Едера. Фото: Reuters
Португалія святкує гол Едера. Фото: Reuters

Розповідаємо про долю тріумфаторів.

Голкіпер Руй Патрісіу до 2018 року грав за рідний "Спортинг", але після нападу фанатів клубу на базу в 2018 році вирішив змінити обстановку. Відтоді виступає за англійський "Вулвергемптон". На Кубку світу-2018 вибув з командою на стадії 1/8 фіналу, поступившись Уругваю – 1:2.

Захисник Седрік Суареш до 2020 року грав за "Саутгемптон", а з минулого року захищає кольори лондонського "Арсеналу". В перерві між цими командами було коротке відрядження до "Інтера".

Павелко наказав головному тренеру Фоменкові взяти помічником Андрія Шевченка

Ще один захисник – 38-річний нині ветеран Пепе у ту пору грав за "Реал". Розстався із клубом в наступному сезоні. Потім був "Бешикташ", а зараз – "Порту". Можна лише позаздрити його спортивному довголіттю.

Його колега по амплуа й одноліток Жозе Фонте ще рік після Євро побігав за майже рідний "Саутгемптон" і ще рік – за "Вест Гем". Потім з'їздив у Китай, а останній сезон відіграв за чемпіона Франції – "Лілль".

На 10 років молодший Рафаель Геррейру в житті не грав у жодному португальському клубі. Відразу після Євро ним почали цікавитися серйозні команди й, зрештою, він обрав "Боруссію" з Дортмунда, де грає й понині, забивши у 110 матчах 21 м'яч.

Півзахисник 29-річний Вільям Карвалью народився в Анголі. Грав за "Спортинг" до 2018 року. Згодом перейшов у "Бетіс", де виступає й нині.

За рік до Євро півзахисник Ренату Санчеш перейшов із "Бенфіки" в "Баварію". Він вважався однією з найбільших зірок європейського футболу. Але справи в німецькому клубі не пішли. Рік погравши за "Свонсі" Санчеш опинився в "Ліллі", де став чемпіоном Франції.

Півзахисник 32-річний Адрієн Сілва став великим подорожувальником. Рік після Євро він виступав за "Спортинг", а потім пішло: "Лестер", "Монако", "Сампдорія". В Італії грає й досі.

28-річний Жуан Маріу поїздив не менше. Грав за "Інтер" два роки, потім був "Вест Гем" із річною орендою. Згодом поїхав аж у Росію, де грав за "Локомотив". Зараз повернувся до "Спортінга" й став чемпіоном країни.

Кращі роки 35-річного форварда Нані пройшли в "Манчестер Юнайтед". Після чемпіонату Європи він пограв по року за "Валенсію", "Лаціо" й "Спортинг". З 2019 року виступає в США за "Орландо".

Зірковий 36-річний Кріштіано Роналду до київського фіналу Ліги чемпіонів був гравцем "Реала", а відтоді три роки пограв за "Ювентус

Зірковий 36-річний Кріштіано Роналду до київського фіналу Ліги чемпіонів був гравцем "Реала", а відтоді три роки пограв за "Ювентус". Знову був найкращим бомбардиром, забивши в 98 матчах 81 гол. Зараз ідуть розмови про нову команду для Кріштіану.

38-річний Рікарду Куарежма, видатний гравець ромського походження потроху зав'язує з футболом. До 2019 року Рікарду грав за "Бешикташ", а зараз дограє у "Віторії".

35-річний Жуан Моутінью досі грає за "Вулвергемптон", де утворилася чимала португальська колонія. Зіграв 121 матч за збірну й поступається лише Кріштіано Роналду.

Автор переможного м'яча Едер до 2018 року грав за "Лілль", а відтоді три роки виступає в російському "Локомотиві".

Наступний чемпіонат Європи буде 16 за ліком. Досі маємо 10 чемпіонів. Найчастіше перемагали Німеччина й Іспанія. В обох команд по три перемоги.

Зараз ви читаєте новину «Португалія виграла Євро-2016, почавши із трьох нічиїх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі