вівторок, 14 листопада 2017 11:09

Помер знаменитий футбольний тренер

Помер знаменитий футбольний тренер
Більшу частину своєї ігрової кар'єри Хаппель провів у віденському "Рапіді

14 листопада 1992 року помер видатний австрійський футбольний тренер Ернст Хаппель. З 1962-го розпочав тренерську роботу. За 30 років кар'єри, аж до своєї смерті в 1992 році, двічі приводив свої клуби до перемоги в Кубку європейських чемпіонів - нідерландський "Феєноорд" (1970) та німецький "Гамбург" (1983). Тричі доходив до фіналу європейських клубних турнірів. Загалом вісім чемпіонських титулів першостей Нідерландів, Бельгії, Німеччини і Австрії. Віце-чемпіон світу 1978 року разом зі збірною Нідерландів.

Більшу частину своєї ігрової кар'єри Хаппель провів у віденському "Рапіді" (1942-1955 і 1956-1959), з перервою на два сезони у французькому "Расінгу" з Парижа. Разом з "Рапідом" шість разів здобував титул чемпіона Австрії, вигравав кубок Австрії. Хаппель грав в обороні на позиції центрального захисника і стопера. Відрізнявся високотехнічною і вишуканою грою.

Кар'єру в національній збірній Австрії розпочав 14 вересня 1945 матчем проти збірної Угорщини у Відні - 4:3. Виступав у складі австрійської команди на двох Кубках світу: 1954-го (бронзовий призер) і 1958 року.

Був учасником знаменитого чвертьфінального матчу Кубка світу 1954 року між Швейцарією і Австрією, так званої спекотної битви під Лозанною. Ця гра проходила за температури, що перевищувала 35 градусів, і завершилася перемогою збірної Австрії - 7:5. Рекорд Кубків світу за кількістю голів в одній грі не побитий досі

Був учасником знаменитого чвертьфінального матчу Кубка світу 1954 року між Швейцарією і Австрією, так званої спекотної битви під Лозанною. Ця гра проходила за температури, що перевищувала 35 градусів, і завершилася перемогою збірної Австрії - 7:5. Рекорд Кубків світу за кількістю голів в одній грі не побитий досі. Австрія тоді вийшла в півфінал, де поступилася майбутнім чемпіонам - збірній ФРН, але потім змогла виграти матч за 3-тє місце у команди Уругваю - 3:1. Ця "бронза" донині є вищим досягненням австрійського футболу на Кубках світу.

Свою тренерську діяльність Ернст Хаппель розпочав на посаді технічного директора віденського "Рапіда". Після цього з 1962 року, коли він прийняв голландський клуб АДО з Гааги, і аж до 1987 року він не тренував жодної австрійської команди. За цей час він встиг виграти чемпіонати і кубки трьох країн - Нідерландів, Бельгії та Німеччини.

1978 року, очолюючи збірну Нідерландів, Хаппель дійшов з нею до фіналу мундіалю. 1987-го він прийняв створену лише роком раніше команду "Сваровскі-Тіроль". Одразу вивів її до півфіналу Кубка УЄФА, а вже за рік виграв чемпіонат Австрії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лобановський випередив Моуріньйо у списку найкращих тренерів Європи

Ернст Хаппель помер в австрійському Інсбруку 14 листопада 1992 року від раку. Йому було 67. Після смерті видатного футболіста і тренера найбільший стадіон Австрії - віденський "Пратер" - перейменували в "Ернст-Хаппель-Штадіон".

Зараз ви читаєте новину «Помер знаменитий футбольний тренер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі