середа, 03 березня 2010 15:57

Помер легендарний капітан дніпропетровського "Дніпра"

Помер легендарний капітан дніпропетровського "Дніпра"
Після важкої хвороби перестало битися серце легендарного капітана дніпропетровського "Дніпра", рекордсмена за кількістю матчів у чемпіонаті країни Романа Шнейдермана.

До групи підготовки дніпропетровського клубу Роман Шнейдерман потрапив на початку 60-х років минулого століття. Мало хто міг припустити тоді, що цей худорлявий хлопчина надалі стане беззмінним лідером і капітаном дніпропетровської команди, вперше ввійде з нею до вищої ліги Союзної першості.

В основному складі "Дніпра" Шнейдерман дебютував 2 серпня 1966 року у виїзному матчі з воронезьким "Трудом" (гра завершилася перемогою дніпропетровців, 2:1), а вперше перед рідними вболівальниками зіграв у матчі-відкритті стадіону "Метеор" - 30 серпня проти ярославського "Шинника" (3:1).

На полі "Метеора" і провів всю кар"єру Роман Шнейдерман, одягавши у своєму житті лише одну футболку - дніпропетровського "Дніпра". На його рахунку 360 матчів у складі "Дніпра" в чемпіонаті СРСР - до цих пір це неперевершений рекорд. У 1973 році Роман був обраний капітаном команди, залишившись ним до завершення кар"єри гравця. Шнейдерман і "дніпряни" разом вийшли у вищу лігу в 1971 році, підкорили півфінал Кубка країни, вигравали Кубок "Советского спорта". Цей приз був завойований в 1977 році - після закінчення цього сезону Роман повісив бутси на цвях.

Після закінчення ігрової кар"єри працював у тренерському штабі "Дніпра", потім арбітром. Після до кінця життя працював головою федерації футболу м. Дніпропетровська, делегатом ФФУ на матчах Прем"єр-ліги, старшим тренером з футболу в дніпропетровському УФК.

Школу Романа Григоровича минуло чимало відомих гравців, зокрема футболіст "Дніпра" і збірної України Руслан Ротань.

Гру Шнейдермана високо цінували багато відомих фахівців, включаючи великого Валерія Лобановського. "У нього дар передбачення. Тому-то він швидко розгадує задуми суперників. Йому важче доводиться у двобої з масивними супротивниками, зате в грі" на перехоплення "він майже не знає рівних", - говорив про гру дніпропетровського капітана Валерій Васильович.

Церемонія прощання з Романом Шнейдерманом відбудеться в п"ятницю, 5 березня в дніпропетровському УФК (вул. Єрмоловой, 51) з 10 до 12 годин.

Довідка:

Роман Шнейдерман

Народився 24 лютого 1947

Помер 3 березня 2010

Півзахисник. Майстер спорту

У складі дніпропетровського "Дніпра" провів 360 матчів. Цей рекорд досі ніким не побитий.

За матеріалами ИА "Спорт Украины", офіційного сайту ФК "Дніпро"

Зараз ви читаєте новину «Помер легендарний капітан дніпропетровського "Дніпра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі