понеділок, 12 липня 2021 21:00

Чому Лобановський був би задоволений Євро-2020/21

Чому Лобановський був би задоволений Євро-2020/21
Валерій Лобановський до останніх днів тренував "Динамо". Фото: УНІАН

Переможцем Євро-2020/21 стала збірна Італії

Головні тенденції турніру – колективна гра, відсутність яскраво виражених зірок та раціональний футбол.

Перемоги на Євро "маленькі збірній" - було не реально. Провідні збірні мали перевагу через збільшення заявки. Це допомогло в плані ротації, вибору складу, розподілення сил на весь турнір. Після важкого коронавірусного сезону важливе місце зайняла фізична підготовка. Вона дозволила тримати швидкості на полі та використовувати пресинг. Виграли від цього збірні, які моли мати повноцінно 20 та більше футболістів. При дозволених п'яти замінах, це давало можливість змінювати всю атакувальну лінію чи ланку захисту. Хто краще готовий фізично, той вище зміг піднятися в сітнці змагань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто із гравців збірної України зміг проявити себе на Євро

Сильні індивідуалісти та яскраві гравці не допомогли своїм командам на турнірі. Кріштіану Роналду забив п'ять м'ячів, але його Португалія ледве вийшла із третього місця в групі та програла в 1/8 бельгійцями. Зірки збірної Англії Рахім Стерлінг, Гаррі Кейн – влаштованні в командну гру та багато працюють на оборону. В Італії, Іспанії взагалі немає лідерів. Федеріко К'єза старвся, але цього було замало.

Зірки футболу мали стати частиною командної гри, а не тішити глядачів своєю майстерністю. Такий футбол близький до ідей Валерія Лобановського, який вважав що має бути команда зірка, а не команда зірок. Навіть Франція маючи Кіліана Мбаппе, Антуана Грізманна, Поля Погба грала зовсім не яскраво та прагматично. Раціональний футбол, вміння захищати свої ворота, фізична форма – стали головними тенденціям минулого Євро. Таким принципи були завжди близькими для Лобановського.

Данія змогла дійти до півфіналу тільки завдяки сприятливому жеребу

На перше місце вийшов захист та команда гра. Фіналісти Англія та Італія до вирішального матчу попустили один та два м'ячі відповідно. Ґарет Саутгейт маючи якісний підбір гравців будував раціональну гру, виходячи зі слабких сил суперника. Домінувати, атакувати – було ризиковано для кожної команди. Яскраво намагалася грати Бельгія та Німеччина, але вони змогли дійти тільки до чвертьфіналу.

Данія змогла дійти до півфіналу тільки завдяки сприятливому жеребу. Данці програли обом топзбірним – Бельгія та Англії. За грою програли фінам. Уельс, Чехія – середньостатистичні збірні, в яких можна і потрібно вигравати. Тому не потрібно сприймати результат Данії, яка велике досягнення. Угорщина могла стати таким само відкриттям, але не пощастило із суперниками в групі. Команда Марко Россі не програла Німеччині, Франції до 86-ї хвилини грала на рівних із Португалією.

Збірна України зайняла третє місце в групі. Команда Андрія Шевченка перемогла тільки Північну Македонію. У матчах проти Нідерландів та Австрії зазнали поразки. У 1/8 перемогли Швецію завдяки голу Артема Довбика в доданий час до заверту. У чвертьфіналі Україна розгромно програла Англії.

Зараз ви читаєте новину «Чому Лобановський був би задоволений Євро-2020/21». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі