неділя, 15 листопада 2020 21:00

Перед фінальним матчем Кубку світу у Роналдо стався епілептичний напад

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього року "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах.

Згадуємо переможців попередніх років. У 1997 та 2002 роках приз вигравав бразилець Роналдо Назаріу Де Ліма – знаменитий "Зубастик".

Феномен. Великий "Зубастик". Людина-гол. Все це про приголомшливого бразильського форварда Роналдо. У 1997-му він став першим представником своєї країни, який завоював "Золотий м'яч". Роналдо шість разів номінувався на цю премію і двічі здобував перемогу в голосуванні. У 97-му бразилець завоював нагороду після тріумфу з "Інтером" в Кубку володарів кубків і успіху з національною збірною на Кубку Америки і Кубку конфедерацій. У 2002-му "селесао" вп'яте (і востаннє) стали чемпіонами світу, а Роналдо, який забив на мундіалі в Кореї і Японії 8 м'ячів, знову отримав "Золотий м'яч". До 2014 року нікому не вдавалося забити на КС більше, ніж "Зубастику", який на всіх мундіалях забив 15 голів. Але на турнірі в Бразилії рекорд "Феномена" побив німець Мирослав Клозе. Зі збірною Роналдо виграв все, крім Олімпійських ігор. На клубному рівні він також завжди був успішний і результативний. Протягом багатьох років ім'я Роналдо було синонімом слова "гол". Бразилець був найкращим нападником свого часу і, безсумнівно, одним з кращих за всю футбольну історію.

Роналдо Луїс Назаріу де Ліма з'явився на світ 18 вересня 1976 року в Бенто-Рібейро - бідному містечку під Ріо-де-Жанейро. Батьки майбутньої зірки футболу зареєстрували свого сина тільки через 4 дні, тому офіційною датою народження Роналдо є 22 вересня.

У Бразилії, країні, де футболом дихає кожен куточок, хлопчик швидко захопився цією грою, правда, перший справжній м'яч у нього з'явився лише у 8 років. Це був подарунок від батька. У 12 Роналдо став грати в футзал за команду "Валкейре". А незабаром став поєднувати виступи за неї з великим футболом - Роналдо став гравцем "Сан-Крістовао" з Ріо. В обох командах "Зубастик" був лідером і найкращим бомбардиром. Згодом форвард зробив вибір на користь великого футболу, вже в юному віці породивши в пресі розмови про "нового Пеле". Такі порівняння і донині неминучі для бразильських нападників, що подають надії. І, звичайно ж, вони не залишаються непоміченими в великих клубах. Тому в 93-ому, у віці 16 років, Роналдо підписав перший професійний контракт. Його новим притулком і відправною точкою до великих звершень став "Крузейро". У складі "синіх" юний нападник за 13 місяців забив 57 м'ячів і привернув до себе інтерес європейських клубів. У 94-му він перейшов в ПСВ.

Роналдо досі належить рекорд "Крузейро" за кількістю голів в одному матчі. У грі проти "Байї" "Зубастик" оформив пента-трик.

Переїзд до Європи виявився для Роналдо непростим. Бразилець мав проблеми з акліматизацією і не знав голландської мови. Однак адаптація пройшла досить швидко, і вже в дебютному сезоні "Зубастик" став найкращим снайпером чемпіонату Голландії, забивши в 33 матчах 30 голів. ПСВ в Ередівізія посів третє місце.

  В футболці національної збірної. Фото Рейтер
В футболці національної збірної. Фото Рейтер

Блискучий дебют Роналдо в Нідерландах змусив європейських грандів звернути увагу на бразильця. Вже на початку 95-го "Зубастиком" зацікавився "Інтер". Президент "нерадзуррі" Массімо Моратті домовився з керівництвом ПСВ про право "першої ночі" на придбання бразильця, а також зустрівся з самим футболістом. Але в Мілан Роналдо переїхав дещо пізніше, ніж того хотіли в "Інтері".

Наступний сезон бразилець також провів в ПСВ, але вже тоді гравця стало турбувати коліно. Через травми Роналдо провів всього 13 матчів в чемпіонаті, в яких відзначився 12-ма голами. "Селяни" знову зайняли третє місце. Бразилець пропустив чотири місяці і відновився лише в самому кінці сезону. Дік Адвокат дав йому зіграти кілька хвилин у фіналі Кубка Голландії, в якому ПСВ здобув перемогу. Так Роналдо завоював свій єдиний трофей в Нідерландах. У наступному сезоні він опинився в "Барселоні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маттіас Заммер не грав лише у воротах

Домовленість ПСВ і Массімо Моратті передбачала, що Роналдо стане гравцем "Інтера". Але ще під час Олімпійських ігор-1996 року, на якому бразильці стали третіми, а "Зубастик" забив п'ять м'ячів, з пропозицією щодо придбання нападника виступила "Барселона". Каталонці запропонували за Роналдо 20 мільйонів доларів - Моратті порахував цю суму занадто високою і відмовився давати більше. Тому бразилець, ще будучи в США, став гравцем "блауграни".

У "Барселоні" Роналдо заграв. Утім, це можна сказати про всі його клуби. Успішно провівши першу половину сезону, бразилець отримав нагороду найкращого футболіста планети за версією ФІФА. Крім того, "Зубастик" став володарем "Срібного м'яча": в голосуванні експертів "France Football" бразилець посів друге місце, програвши лише один голос Маттіасу Заммеру.

Гра і гольове чуття "Зубастика" були просто феноменальними. У сезоні 1996/97 Роналдо забив в чемпіонаті Іспанії 34 голи, став найкращим бомбардиром турніру і отримав "Золоту бутсу".

В цілому в 49 матчах сезону бразилець відзначився 47 разів. "Зубастик" став автором єдиного гола у фіналі Кубка володарів кубків: на 37-й хвилині матчу проти ПСЖ бразилець реалізував пенальті і приніс каталонцям перемогу в турнірі. Крім того, клуб виграв Кубок Іспанії. Роналдо в Каталонії вже були готові обожнювати, але сезон 1996/97 так і залишився єдиним для бразильця в складі "Барси". "Інтер", що роком раніше порахував суму в 20 мільйонів доларів занадто високою платою за форварда, тепер виклав 25 мільйонів фунтів. Трансфер став рекордним для того часу.

97-й рік - один з найбільш удалих в кар'єрі Роналдо. Влітку він став володарем Кубка Америки в складі збірної Бразилії, яка в фіналі обіграла Болівію з рахунком 3:1. "Зубастик" забив другий м'яч "селесао" в тому матчі. У грудні бразильці виграли перший офіційний Кубок конфедерацій, в фіналі якого з рахунком 6:0 була розгромлена команда Австралії. У складі переможців хет-триками відзначилися Роналдо і Ромаріо.

У новому клубі у "Зубастика" справи також складалися дуже добре. Він відразу став улюбленцем міланської публіки, що дала йому прізвисько "Феномен". Футболки Роналдо розліталися з прилавків, як гарячі пиріжки. З перших ігор за "нерадзуррі" бразилець став багато забивати, і клубна результативність укупі з успіхами в збірній принесли йому перший "Золотий м'яч". Через півроку Роналдо став володарем Кубка УЄФА, у фіналі якого він забив один з трьох голів "Інтера" в ворота "Лаціо", а в півфіналі в Москві відвантажив дубль "Спартаку".

1998-й міг стати для бразильця навіть більш успішним, ніж попередній гол. Але під час чемпіонату світу у Франції Роналдо мав проблеми зі здоров'ям і особистим життям, що негативно позначилося на виступі "селесао". Перед фіналом проти французів у "Зубастика" трапився епілептичний припадок, і сам матч провідний нападник "селесао" провів погано. Проблеми Роналдо позначилися і на стані партнерів: бразильці безвольно програли фінал з рахунком 0:3. Зідан, який оформив у цьому матчі дубль, став володарем "Золотого м'яча", залишивши "Феномена" в голосуванні на третій позиції.

Мундіаль в Кореї і Японії став турніром імені Роналдо

Цікаво, що для Роналдо мундіаль-1998 року був другим в кар'єрі. У 94-му 17-річний "Зубастик" також був у складі "селесао", які в блискучому стилі завоювали золоті медалі, але на полі юний нападник не провів жодної хвилини. Проте, в 21 рік у Роналдо вже були титули чемпіона і віце-чемпіона планети.

Роналдо виступав за "Інтер" до 2002-го. Форварда частенько турбували травми коліна, через що сезон 2000/01 гравцеві довелося повністю пропустити. У 1998-му бразилець часто виходив грати на уколах, але потім все ж потрібна була операція на меніску. Тільки-но повернувшись на поле, бразилець знову травмував коліно, і тепер уже йому потрібно було не менше року на відновлення. Разом з тим давала про себе знати схильність "Зубастика" до зайвої ваги. Проте, пропустивши в цілому майже два роки, в 2001-му Роналдо повернувся на поле і в 19 матчах сезону 2001/02 забив 12 м'ячів. Він ще не був в оптимальній формі, але вже наводив жах на захисників суперника. Тренерський штаб збірної Бразилії повірив в "Зубастика" і взяв його на Кубок світу-2002, прийнявши найвірніше рішення з усіх можливих.

Мундіаль в Кореї і Японії став турніром імені Роналдо. "Зубастик" забив 8 голів, серед яких переможний м'яч у півфіналі проти Туреччини (1:0) і, звичайно ж, дубль у ворота німців у вирішальній грі. Мадридський "Реал", який збирав у ті часи склад, який запам'ятався як "галактікос", викупив голеадора у "Інтера" за 40 мільйонів фунтів. Так почався новий п'ятирічний виток кар'єри Роналдо. Через півроку він вдруге отримав "Золотий м'яч", випередивши в голосуванні свого партнера по збірній і "Реалу" Роберто Карлоса.

  З Кубком світу-2002. Фото Рейтер
З Кубком світу-2002. Фото Рейтер

За "вершкових" бразилець відіграв 194 матчі і забив 118 м'ячів. "Реал" за час виступу в ньому "Зубастика" двічі виграв Прімеру, а ось на міжнародній арені "мадрідісти успіхів так і не дочекалися. Проте, у Роналдо були неймовірні єврокубкові матчі. Зокрема, історична виїзна гра з "Манчестер Юнайтед", в якій іспанці поступилися 3:4, але Роналдо, що оформив хет-трик, стоячи аплодували англійські вболівальники.

В цілому епоху "галактікос" складно назвати для "Реала" і виступів у ньому "Зубастика" успішною. Жодного успіху в Лізі чемпіонів, кілька разів програне чемпіонство, тренери, що змінювалися. Після призначення в 2006-му наставником "вершкових" Фабіо Капелло бразилець став рідше потрапляти до складу і задумався про перехід в інший клуб. Таким у результаті став "Мілан", де "Зубастик" дограв сезон 2006/07.

Влітку 2006-го Роналдо забив три голи на Кубку світу в Німеччині і встановив космічну на той момент позначку в 15 голів на мундіалях.

У "Мілані" Роналдо провів 21 матч і за цей час встиг забити 10 м'ячів. Велика частина ігор і голів припала на другу половину сезону 2006/07. У наступному бразилець став рідко з'являтися на полі, в пресі постійно говорили про його травму. У підсумку в матчі проти "Ліворно" Роналдо дійсно порвав зв'язки лівого коліна, що викликало питання про відновлення його кар'єри. Але "Зубастик" все ж повернувся на поле. 9 грудня 2008-го він підписав контракт з "Корінтіансом".

  У "Мілані" Роналдо опинився після від'їзду Андрія Шевченка. Фото Рейтер
У "Мілані" Роналдо опинився після від'їзду Андрія Шевченка. Фото Рейтер

Бразильський етап кар'єри став для "Феномена" заключним. У перший же сезон за "Корінтіанс" Роналдо забив 23 голи, клуб став чемпіоном ліги Пауліста (чемпіонат штату Сан-Паулу), а сам форвард - кращим його гравцем. Однак такі сезони видалися для "Зубастика" менш вдалими. Він продовжував набирати вагу, викликаючи тим самим гнів уболівальників, які якось навіть примудрилися присвятити зайвої масі форварда нецензурні кричалки. У 2010-му Роналдо забив 12 м'ячів в 27 матчах, встиг зламати руку і до кінця року оголосив про завершення кар'єри. У 2011-му "Зубастик" провів всього чотири гри за "Корінтіанс" і взяв участь в матчі Бразилія - ​​Румунія, що став для форварда прощальним Всього за кар'єру Роналдо провів 518 офіційних матчів і забив в них 352 голи.

Після закінчення кар'єри футболіста "Зубастик" відкрив агентську бюро, першим клієнтом якого став Неймар. Роналдо також був співвласником гоночної команди (2005-2009) і компанії зі спортивного маркетингу "9INE". У 2018-му році бразилець придбав 51% акцій футбольного клубу "Вальядолід" і зараз є його президентом.

Зараз ви читаєте новину «Перед фінальним матчем Кубку світу у Роналдо стався епілептичний напад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі