пʼятниця, 29 грудня 2017 11:09

Оголосили володаря "Золотого м'яча-1986"

Оголосили володаря "Золотого м'яча-1986"
Ігор Бєланов у голосуванні за "Золотий м'яч" випередив Гарі Лінекера та Еміліо Бутрагеньо

29 грудня 1986 року журнал "Франс Футбол" оголосив лауреатів "Золотого м'яча-1986". Приз виграв нападник київського "Динамо" Ігор Бєланов. Він набрав 84 бали. Друге місце посів англієць Гарі Лінекер із "Барселони". Він мав 62 бали. Трійку лідерів замкнув іспанець із "Реала" Еміліо Бутрагеньо. У нього – 59 залікових балів.

Утретє приз виграв представник СРСР і вдруге – гравець київського "Динамо". У 1963 році "Золотий м'яч" отримав москвич Лев Яшин, а в 1975 – киянин Олег Блохін.

Ігор Бєланов провів видатний сезон. Весною в чвертьфіналі Кубка Кубків він двічі розписався у воротах "Рапіда" на виїзді й ще раз забив удома. У другому півфінальному матчі з "Дуклою" реалізував пенальті. Чотири рази відзначився на Кубку світу, причому зробив хет-трик у програному матчі з Бельгією 3:4.

Весною 1985 Бєланов цілком міг не опинитися в "Динамо", бо спочатку Лобановський кликав 28-річного Віктора Грачова. І лише після відмови донеччанина, запросив 24-річного одесита

Восени відзначився голом у відборі на першість Європи з діючим чемпіоном Францією на виїзді.

Цікаво, що весною 1985 Бєланов цілком міг не опинитися в "Динамо", бо спочатку Лобановський кликав 28-річного Віктора Грачова. І лише після відмови донеччанина, запросив 24-річного одесита.

Головними козирями Бєланова були надзвичайна швидкість і гарно поставлений удар. Що цікаво, у боротьбі за звання кращого футболіста СРСР-1986 Бєланов поступився своєму одноклубнику Олександру Заварову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народився український володар "Золотого м'яча"

Приз вручали у березні 1987 року в чвертьфіналі Кубка Чемпіонів "Динамо" – "Бешикташ". Лауреат так розхвилювався, що вперше за кар'єру не реалізував пенальті. Гра завершилася перемогою киян 2:0.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили володаря "Золотого м'яча-1986"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі