неділя, 14 лютого 2021 21:00

Найкращий гравець світу міг грати у чемпіонаті України

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього сезону "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах. Однак ФІФА визнала найкращим футболістом минулого 2020 року форварда "Баварії" й збірної Польщі Роберта Левандовського.

У грудні в онлайн режимі проводилась церемонія The Best-2020. Поляк був визнаний найкращим футболістом 2020 го року. Справедливо. Навіть суперники у Роберта були "попсові", тому що реальних - не було. Багато експертів дивувалися як взагалі Роналду і Мессі за поганий 2020 й рік потрапили в тріо найкращих. Але це ім'я, бренд. А ось Левандовський домінував протягом усього сезону. Роберт постав форвардом без слабких місць - чіпляв м'ячі, обігравав, віддавав, забивав, вирішував результати матчів. За 31 матч у Бундеслізі у Роберта 34+4 по системі гол+пас, за 10 матчів у Лізі чемпіонів - 15+6. Неймовірні індивідуальні цифри Левандовського вкупі з командними успіхами не залишили вибору експертам. Роберт – найкращий футболіст 2020-го року.

  Роберт забив 63 м'ячі у формі збірної Польщі. Фото Рейтер
Роберт забив 63 м'ячі у формі збірної Польщі. Фото Рейтер

Роберту пощастило народитися у Варшаві в родині спортсменів – Кшиштоф Левандовський був дзюдоїстом, а у вільний час грав у футбол. Мати Івона – відома в Польщі волейболістка.

З дитинства Роберта відомо, що він був одержимий футболом. Навіть на першій сповіді – великому дитячому святі в католицькій Польщі – він попросив ксьондза по максимуму скоротити процедуру покаяння в гріхах, бо поспішав на черговий матч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мессі вважають інопланетянином, що змагається із землянами

А потім усе пішло шкереберть. У 2005 році захворів на рак і помер батько. Син мужньо сприйняв звістку. Мати зателефонувала йому до Варшави й боялася істерики 17-річного хлопця. Однак її не було:
– Я почув тебе, мамо, – сказав хлопець.

Наступного року Роберт грає за дочірній клуб варшавської "Легії" і мріє про часи, коли зможе вдягнути футболку цього клубу. Однак "Легія" не мріяла про Левандовського. Після чергової травми боси клубу вирішили позбутися юнака. Мовляв, з ним матимемо лише мороку з лікуванням. Добре, що на майбутнього бомбардира зглянувся третьоліговий "Зніч" із Прушкова. За 59 матчів у його футболці Бобек віддячив 36 забитими м'ячами.

У 2008 його забирає до себе "Лех" із Познані. Левандовський не зупиняється і в Екстраклясі – 58 матчів, 32 голи.

За ним шикується черга із "Шахтаря","Дніпра", "Металіста" "Феєноорда", російських ЦСКА і "Зеніта". Але Роберт обирає "Боруссію" із Дортмунда.

Мирон Маркевич зізнався, що побачив юного Роберта в матчі молодіжної збірної Польщі і майже домовився про його переїзд до Харкова. Але в підсумку Левандовський вибрав німецький Дортмунд.

У Дортмунді 22-річний Левандовський знайомиться з Юргеном Клоппом, стає дворазовим чемпіоном Німеччини, фіналістом Ліги чемпіонів. Має в активі покер у ворота "Реала" в матчі Ліги чемпіонів. Відробляє усі чотири роки контракту й переходить у розташування справжнього монстра – мюнхенської "Баварії".

  Роберт є другим бомбардиром "Баварії" після Герда Мюллера. Фото Рейтер
Роберт є другим бомбардиром "Баварії" після Герда Мюллера. Фото Рейтер

Тут встановлює нові бомбардирські досягнення – першим із легіонерів бундесліги забиває 30 м'ячів за сезон, а в матчі із "Вольфсбургом" виходить на заміну й забиває 5 м'ячів за 9 хвилин.

Само собою стає 5-разовим чемпіоном Німеччини. Вже в Німеччині міняє стару кличку "Бобек" на нову – "Леві". Одружується з колишньою каратисткою Анною Стахурською. У 2017 році в родині народжується первісток – донька Клара.

Роберту пропонують контракти гранди світового футболу, але він підписує нову угоду з "Баварією".

– Колись ми поїдемо в Америку, де Роберт гратиме за "Лос-Анджелес", – проговорилася якось дружина. – Але не в найближчому майбутньому.

Роберт Левандовський вісім разів поспіль визнається найкращим футболістом Польщі. Є рекордсменом збірної – 63 м'ячі у 116 матчах.

Зараз ви читаєте новину «Найкращий гравець світу міг грати у чемпіонаті України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі