середа, 03 червня 2020 11:09

Мухаммед Алі страждав через хворобу Паркінсона майже 40 років

 

3 червня 2016-го на 75-му році життя в шпиталі помер один із найвеличніших в історії боксерів Мухаммед Алі. Причиною смерті став септичний шок, який стався з невідомої природної причини. Напередодні легенду боксу шпиталізували до однієї з лікарень агломерації Фінікса, штат Аризона, США, у зв'язку з погіршенням стану здоров'я, викликаним проблемами з легенями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час бою Мухаммед Алі запитував суперника: "Як мене звати?"

Алі понад 3 десятки років страждав від хвороби Паркінсона. Першим помітив негативні зміни в здоров'ї боксера його особистий лікар і корнермен-секундант Фернардо "Ферді" Пачеко ще 1977-го. У вересні того року Алі зміг захистити 2 титули в бою з Ерні Шейверсом, але виглядав непереконливо, пропустивши багато ударів. Тоді "Ферді" зауважив тривожні зміни у фізичній формі Алі і закликав того завершити кар'єру. Алі відмовився і Пачеко покинув його тренувальний табір. Їхня співпраця тривала 15 років.

2002 року боксер зустрівся зі своїм колишнім лікарем, обійняв його і прошепотів: "Ви мали рацію".

З кінця 70-х у промовах Алі все більше відчувається зміна інтонації і дефект уповільнення, характерні при синдромі Паркінсона. Атлетичні комісії США заборонили йому проводити поєдинки. Останній свій бій він провів поза межами США - в грудні 1981 року на Багамах поступився очками Тревору Бербіку з Ямайки.

2002 року боксер зустрівся зі своїм колишнім лікарем, обійняв його і прошепотів: "Ви мали рацію"

- Мій найважчий бій - з хворобою Паркінсона, - якось зізнався Мухаммед Алі. - Ні, це не боляче. Це важко пояснити. Мене немов випробовують: чи буду я молитися далі, чи збережу я віру? Бог піддає випробуванням всіх великих людей.

Алі був одружений 4 рази. Останньою його дружиною була Йоланда "Лонні" Вільямс. Вони одружилися 1986-го і весь час до смерті "Найвеличнішого" (прізвисько боксера) Йоланда дбала про чоловіка.

1997 року подружжя допомогло запустити Центр імені Мухаммеда Алі для хворих на синдром Паркінсона у Фініксі. 2009-го був відкритий Павільйон Мухаммеда Алі і Йоланди Вільямс, у якому був розміщений Паркінсон-центр Мухаммеда Алі при неврологічному інституті Берроу у Фініксі.

Справжнє ім'я Мухаммеда Алі - Кассіус Клей. Він народився 17 січня 1942-го в американському місті Луїсвілл. На Олімпійських іграх у Римі 1960‑го виграв золоту медаль у напівважкій категорії. 22-річним став чемпіоном світу серед професіоналів у надважкій вазі. 1964-го Клей стає членом організації "Нація ісламу" і змінює ім'я на Мухаммед Алі. Через релігійні переконання відмовляється служити в армії США. За це його оштрафували на $10 тис., відібрали паспорт і боксерську ліцензію. 3 роки не виходив на ринг. 1971-го суд США поновив громадянські права Алі. Титул абсолютного чемпіона світу утримував до 1978 року. 5 разів Алі визнавали найкращим боксером року за версією журналу The Ring - найбільше серед боксерів. Від 4 дружин мав 7 доньок і 2 синів.

Зараз ви читаєте новину «Мухаммед Алі страждав через хворобу Паркінсона майже 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі