субота, 27 травня 2017 14:42

Лев Яшин зіграв останній матч
4

Лев Яшин попрощався з футболом на очах у 103 тис.глядачів
Фото: google.com.ua
Лев Яшин попрощався з футболом на очах у 103 тис.глядачів
Лев Яшин попрощався з футболом на очах у 103 тис.глядачів
Лев Яшин попрощався з футболом на очах у 103 тис.глядачів

27 травня 1971 року в Москві відбувся прощальний матч воротаря Льва Яшина. На гру прийшли 103 тисячі глядачів.

– Льові все тоді давалося важко, – згадувала дружина Валентина. – Він не виходив на поле 9 місяців. Відтоді, як у серпні 1970 зламав руку. Весь час турбувався за рідне московське "Динамо". Але коли впевнено заграв Володя Пільгуй, чоловік вирішив – час іти. Йому йшов 42-рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першим з кубком вийшов Яшин - історія Євро-1960

Радянське керівництво вирішило влаштувати славетному воротарю прощальний матч зі збірною світу. Однак поставило умову – із кожної соціалістичної країни має бути щонайменше 2 гравці. Натомість не зміг приїхати бразилець Пеле – його "Сантос" саме проводив комерційні матчі в Колумбії.

Першими на гру прилетіли чехословаки – Іво Віктор і Ладіслав Куна. Згодом – Ейсебіо, Боббі Чарльтон, Герд Мюллер, Джачінто Факетті, Драган Джаїч, Влодзімеж Любаньськи. За задумом організаторів їм мало протистояти московське "Динамо". Але потім вирішили зробити динамівську збірну – з москвичів, киян, тбілісців і мінчан.

– Тоді ще не було звички валяти дурня в матчах збірної світу, – згадував Володимир Пільгуй. – Грали на повному серйозі. Лев Іванович сам прославився в такому матчі. У 1963 році він захистив ворота збірної світу в грі проти англійців. Тоді отримав "Золотий м'яч". А тепер кожному із зарубіжних гостей хотілося засмутити Яшина.

Збірна "Динамо" вела перед 2:0.

– Після кожного стрибка в мене стискалося серце, – казала згодом Валентина Яшина. – Думала, ось стрибне й не встане. Однак він піднімався.

На 58 хвилині Яшина замінив Пільгуй.

– Для мене все було, як у телевізорі, – згадував Володимир. – Ось виходить якийсь футболіст і обіймається з Яшиним. Стає у ворота й пропускає два голи.

Збірна світу зрівняла рахунок наприкінці гри. Відзначилися угорець Месеї і болгарин Жеков 2:2. Згодом усі гравці на руках занесли Яшина у ворота, які він так довго захищав.

Лев Яшин помер в 1990 році від ускладнень, викликаних гангреною. Незадовго до смерті йому ампутували ногу.

Зараз ви читаєте новину «Лев Яшин зіграв останній матч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі