четвер, 13 лютого 2020 14:49

Колліна втратив волосся у 24 роки

Сьогодні виповнюється 60 років знаменитому арбітрові, колишньому куратору українського суддівського корпусу П'єрлуїджі Колліні.

Він під час матчів, немов магніт, притягував камери операторів, що лише чекали слушної нагоди, аби показати кумедну лисину телеглядачам. Але причиною його успішності та популярності часто називали аж ніяк не зовнішність. Втративши волосся через нервову хворобу ще в 24-річному віці, Колліна утім не втратив свого темпераменту та шарму. Він легко знаходив спільну мову з гравцями за допомогою активної жестикуляції, сформувавши свій фірмовий стиль ведення гри. Окрім цього, Колліна також відзначався на полі тим, що не любив футболістів-симулянтів, яких завжди карав суворо. Впродовж кар'єри італієць завоював неабиякий авторитет серед гравців, тренерів та уболівальників, який жодним чином не "підмочив" корупційний скандал у Серії А.

  Колліна не любив симулянтів
Колліна не любив симулянтів

Напередодні Кубка світу в Японії та Кореї Колліна був єдиним арбітром, що не зумів пройти тести з фізпідготовки. Але це не завадило йому в підсумку прекрасно відсудити фінальну гру між Бразилією та Німеччиною. М'яч, яким грали в тому матчі, Колліна досі береже як пам'ятку про одне з найбільших своїх досягнень. Адже для арбітра, як і для футболіста, фінальний поєдинок – це найвища вершина.

Щоправда, найпам'ятнішим матчем у своїй кар'єрі він вважає інший фінал – дуель "Манчестер Юнайтед" та "Баварії" за Кубок чемпіонів 99-го. Ба більше - Колліна навіть пишається тим, що саме під час трьох хвилин, які він додав до основного часу, манкуніанці переломили хід поєдинку. Ось як він про це писав:

"За 10 секунд до кінця матчу я показав запасному арбітру, що вирішив додати три хвилини. Вони стали одними з найдраматичніших в історії футболу. Приблизно через 20 секунд після передачі з лівого флангу Еффенберг відбиває м'яч на кутовий, і навіть Шмейхель кинувся у штрафний майданчик "Баварії" у відчайдушній спробі зрівняти рахунок. Німецький захисник несильно вибиває м'яч з карного майданчика; м'яч підхоплює Гіггз, який точною передачею знаходить Шерінгема, і той точно посилає м'яч в кут воріт - удар, якого не міг узяти Кан.

  П'єрлуіджі любив жестикуляцію
П'єрлуіджі любив жестикуляцію

Поки англійці радіють, я повертаюся в центр поля, думаючи про себе: "Цього нам тільки і не вистачало, тепер буде додатковий час. От халепа!" Справді, нічийний рахунок для нас не найкраще; поки матч ішов відмінно, ніяких сумнівних епізодів, ніяких суперечок і критичних зауважень, справедливий результат - і ніяких проблем для арбітрів. Якщо рахунок нічийний, потрібен додатковий час, почнуться суперечки, оскільки за 30 хвилин може статися будь-який суперечливий епізод і я можу прийняти помилкове рішення, тоді все хороше, чого ми досягли, зійде нанівець. Але гол забито. Необхідно продовжувати; гра поновлюється, і м'ячем майже відразу ж оволодіває гравець "Манчестера" і ударом з 50 метрів м'яч посилає Сульшеру, але в того м'яч вибиває Куффур, і знову на кутовий.

Виконати кутовий удар доручають Бекхему, коли на годиннику час другого тайму 47.45 і до кінця матчу залишається всього 15 секунд. І англійці після подачі кутового і удару головою Сульшера забивають фантастичний переможний м'яч за кілька секунд до кінця.

Я впевнений, що ніхто з присутніх цього вечора на стадіоні не зможе забути реву англійських уболівальників, жахливого реву, не забути гравців "Манчестера", які збожеволіли від радості. І навпаки, скляних облич із порожніми поглядами німецьких гравців, які не вірили, що можна за дві хвилини упустити вірну перемогу. Багато з них повалилися на землю, наче з них випустили всю енергію, і фізичну, і психологічну".

Цього нам тільки і не вистачало, тепер буде додатковий час. От халепа!

Численні нагороди Колліни, серед яких шість звань найкращого арбітра світу, можуть заперечувати хіба що вболівальники збірної Чехії. На Євро-2000 помилка Колліни дорого обійшлась їхній команді в поєдинку проти Нідерландів. Чехи грали краще за господарів, а Колліна поставив на останній хвилині пенальті в їхні ворота.

Хоча опоненти вважали, що Іржі Нємєц справді смикнув за футболку Франка де Бура і завадив тому виграти оптимальну позицію.

У наступну відпустку ексцентричний арбітр вирушив до Чехії. Він ніколи не боявся спілкування з уболівальниками та завжди був готовий до діалогу з ними. Рішучість та сміливість Колліна завжди називав чи не найголовнішими рисами для колег по цеху.

Після завершення кар'єри 2006-го Колліна отримав змогу більше часу присвячувати дружині та двом донькам, а також улюбленому баскетбольному клубу – болонському "Фортітудо". Та все ж довго без улюбленої справи він не витримав. Працюючи в суддівському комітеті УЄФА, Колліна 2010-го відгукнувся на пропозицію з Києва. Він сім років відпрацював куратором арбітрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колліна більше не буде главою суддівського комітету УЄФА

2017 року вирішив піти з посади. Гроші – 2 млн євро, які він заробляв в Україні, - завадою не стали.

Зараз ви читаєте новину «Колліна втратив волосся у 24 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі