субота, 03 квітня 2021 21:00

Герой фіналу потрапив на Євро-80 в останню мить

Герой фіналу потрапив на Євро-80 в останню мить
Карл-Гайнц Румменігге виграв у 1980 році "Золотий м'яч". Фото: "Баварія"

11 червня в Римі стартує 16-й чемпіонат Європи з футболу. Згадуємо про переможців попередніх першостей. Шостий за ліком Євро знову виграла збірна ФРН.

До 1980 року УЄФА дозрів до турніру з участю 8 збірних. Куці змагання з чотирьох команд, які практикувалися досі, не встигали зацікавити глядачів. Першим зрозумів вигоди нового турніру президент УЄФА італієць Артеміо Франкі. Господаря Євро обрали в 1977-му – за три роки до його початку. Франкі запропонував новинку – господаря позбавляли необхідності проводити відбірні змагання. Не дивно, що чемпіонат Європи вдруге пройшов в Італії. Хоча до останнього на право проведення Євро претендувала Англія. Утім, дався взнаки авторитет Франкі.

Напередодні старту чемпіонату Європи в Італії вибухнув гучний скандал. Понад 30 гравців провідних клубів звинуватили в змові із власниками футбольних тоталізаторів. Прокурори виявилися жорсткими. "Мілан" вигнали до серії "В", а "Ювентус" виправдали. Збірникам не допомогло заступництво головного тренера італійців Енцо Беарзота. Звинувачення було непоступливе. Головна зірка італійської збірної – нападник "Перуджі" Паоло Россі отримав два роки дискваліфікації за те, що погодився забити два голи у договірній нічийній грі із "Авелліно". Дискваліфікація закінчилася за місяць до початку Кубка світу 1982, але Енцо Беарзот узяв гравця на ту першість і не прогадав. Утім, це вже зовсім інша історія.

Розчаровані "тифозі" ігнорували Євро. На ігри ходили 10-15 тисяч глядачів

Знекровлена втратами Італія не змогла претендувати на перемогу. Розчаровані "тифозі" ігнорували Євро. На ігри ходили 10-15 тисяч глядачів. Господарі зіграли в внічию 0:0 із іспанцями, перемогли 1:0 Англію, але не змогли впоратися із Бельгією з її штучними офсайдами доведеними до автоматизму. Бельгійці за рахунок більшої кількості голів вийшли до фіналу, а Італія втішилася боротьбою за бронзу.

В іншій групі не мали проблем німці. Вони перемогли головних конкурентів – Чехословаччину і Голландію відповідно 1:0 та 3:2. Причому в грі із останньою вели 3:0. Хет-триком відзначився Клаус Алофс. В останньому матчі німці дозволили грекам залишити чемпіонат із благословенним очком за нічию. Натомість інші суперники були не такі щедрі. Чехословаччина перемогла Грецію 3:1, а Нідерланди 1:0. Завдяки більшій кількості забитих голів у втішний фінал потрапили чехословаки.

Вони й виграли нудний матч за третє місце проти Італії. Основний і додатковий час завершився внічию 1:1, а в серії пенальті збірній чехословакам не було рівних - 9:8.

У фіналі німці домінували, а бельгійці сподівалися на контратаки. Рахунок відкрив Горст Грубеш, який прийняв м'яч на груди і невідпорно пробив із лету. Воротар Жан-Марі Пфафф до м'яча дотягнувся, але відбити потужний удар не зміг 1:0. На 75 хвилині румунський суддя Райнеа подарував шанс бельгійцям, призначивши пенальті за порушення, яке сталося за межами карного майданчика. Вандерейкен був холоднокровним 1:1. Справа йшла до додаткового часу, але німці вкотре продемонстрували вміння грати до останніх хвилин. Подача з кутового, і той же Грубеш у високому стрибку робить рахунок 2:1. Збірна ФРН першою серед інших стала дворазовим чемпіоном Європи.

Воротар тієї команди Гаральд Шумахер уже після Євро став найкращим футболістом ФРН 1984 і 1986 років. У 1982 і 1986 він грав у фіналі Кубка світу, де поступився Італії з Россі– 1:3 Аргентині з блискучим Марадоною – 2:3. Був тренером воротарів у кількох клубах, сам тренував "Фортуну" в 98-99 роках. З 2012 – віцепрезидент рідного клубу "Кельн".

Захисник Улі Штіліке ще в 1977 році перейшов із Менхенгладбаха в мадридський "Реал". Грав там до 1985 року. До трьох німецьких титулів чемпіона додав три іспанських. Кар'єру в збірній завершив у 1984 після невдалого для німців Євро у Франції. З 2008 року тренує в Азії. Останній клуб – китайський "Тяньцзін Теда"

На час фіналу захисник Бернард Діц мав 32 роки. Однак за "Шальке" грав до 1987, хоча після Євро-1980 кар'єру в збірній завершив. Працював головним тренером "Бохума" на межі тисячоліть. Останнє місце роботи – асистент тренера в рідному "Дуйсбурзі". Зараз на пенсії.

Для 22-річного Карла-Гайнца Ферстера Євро-80 був узагалі перший турнір. Згодом він виграв два срібла Кубків світу-1982 і 1986. З "Марселем" встиг стати дворазовим чемпіоном Франції.

У 1984 році за тодішньою модою з рідного "Кайзерслаутерна" поїхав до Італії, де в перший сезон у "Вероні" відразу виграв титул чемпіона

Захисник Манфред Кальтц побігав за збірну ще три роки і закінчив у 1983 до наступного Євро. Встиг стати віцечемпіоном світу. У бундеслізі зіграв 581 матч (другий показник за історію). Нині працює консультантом з питань нерухомості.

Ще один захисник Ганс-Петер Брігель став віце-чемпіоном світу у 1982 і 1986 роках. У 1984 році за тодішньою модою з рідного "Кайзерслаутерна" поїхав до Італії, де в перший сезон у "Вероні" відразу виграв титул чемпіона. Грав опорним півзахисником і забив 9 м'ячів. З 1986 по 1988 виступав за "Сампдорію", де й закінчив виступи. Тренував збірну Албанії, з якою продемонстрував рекордний результат за кількістю набраних балів. Був тренером "Бешикташа" й "Анкарагюджю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воротар Чехословаччини заплющив очі під час пенальті Паненки

Півзахисник Бернд Шустер був найбільшою зіркою тієї команди. Він мав лише 21 рік, але більшість партнерів терпіти його не могла через складний характер. У 1983 році відмовився їхати на товариську гру, бо хотів бути при народженні сина. Більше до збірної не викликався, хоча ще 8 років грав за "Барселону", де його називали європейським Марадоною, два роки за "Реал" і ще три – за "Атлетико". Тренував кілька іспанських клубів, донецький "Шахтар" і навіть "Реал". У 2018-19 роках працював у Китаї.

Хавбек Гансі Мюллер до 1982 року грав за "Штутгарт", потім два роки в "Інтері" й рік у "Комо". Після срібла-1982 до збірної не викликався. Після Італії поїхав грати в Австрію. Там із ним стався кумедний епізод. Не маючи досі жодної червоної картки в кар'єрі, Гансі зненацька накинувся на арбітра з брудною лайкою. Його вилучили й дискваліфікували. Виявляється, у такий спосіб футболіст утік на власне весілля, бо з клубу його не пускали. Авторка ідеї – Клаудія померла в 2005 році.

Форвард Карл-Гайнц Румменігге того ж року виграв "Золотий м'яч". Наступного – повторив успіх. Витягнув збірну ФРН у фінал Кубка світу-82 і ледь не врятував фінал 86 року. після закінчення виступів був віцепрезидентом "Баварії". Зараз – голова правління рідного клубу.

Герой фіналу Горст Грубеш пізно почав грати за збірну. У команду його викликали лише через перелом ноги Клауса Фішера. Фінал був лише його 5 матчем. Всього за збірну зіграв 21 гру. Останній матч – фінал Кубка світу-82. По завершенні кар'єри тренував німецькі й австрійські клуби, а також збірну Німеччини-U-19. Зараз на пенсії.

Форвард Клаус Алофс став найкращим бомбардиром турніру. За збірну грав до 1988 року. Провів 56 матчів, де відзначився 17 забитими м'ячами. Був віцечемпіоном світу у 1982 і 1986 роках. У 1987 році з рідного "Кельна" перейшов до "Марселя", а звідти – в "Бордо". Закінчував кар'єру у "Вердері". Був спортивним директором "Вольфсбурга" та генеральним директором "Вердера". Зараз 65-річний Алофс на пенсії.

Тренер Юпп Дерваль здобув із командою срібло Кубка світу-1982. Але після провалу на Євро-84, де збірна навіть не вийшла із групи, був відправлений у відставку. Устиг потренувати турецький "Галатасарай". Помер у 2007 у віці 80 років.

Збірна Німеччини виграла Євро втретє у 1996 році. Тоді діяло правило "миттєвої смерті". Саме гол Біргоффа у додатковий час приніс німцям золото чемпіонату.

Зараз ви читаєте новину «Герой фіналу потрапив на Євро-80 в останню мить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі