понеділок, 11 липня 2016 17:47

Герой фіналу Євро-2016 починав грати за шматок м'яса
6

Збірна Португалії вперше в своїй історії стала чемпіоном Європи. У фінальному матчі команда Фернанду Сантуша обіграла господарку турніру, збірну Франції. Єдиний м'яч у цій грі записав на свій рахунок форвард французького "Лілля" Едер. Повне ім'я гравця з гвінейським походженням - Едерзіту Антоніу Маседу Лопіш.

 

Ще в дитинстві Едер переїхав з Гвінеї-Бісау в Португалію. Сім'я була вкрай небагатою і щоб гарантувати синові пристойну освіту, довелося віддати його в спеціальний інтернат O Girassol на околиці Коїмбри. З урахуванням живих батьків, умови виховання були досить таки жорсткі, майже як в дитячому будинку. Крім звичайних уроків, дитина займалася музикою, малюванням та іншими розвиваючими заняттями.

Саме в інтернатські часи хлопчик захопився м'ячем. Часом навіть так впадав у ейфорію, що розбивав вікна на першому поверсі коледжу, за що добряче отримував від вихователів.

Коли Едеру стукнуло 11, його помітив тренер маленької академії з Коїмбри. Керівництво інтернату не особливо перейнялася цією ідеєю, але все-таки відпустило Едера на перегляд, а потім дозволило кататися на тренування. Якщо хлопець забивав у контрольних матчах, власник місцевої м'ясної лавки дарував йому соковитий шматок м'яса, що вважалося неймовірною вдачею.

Його першим клубом стала "ЕйДісІ Академіа". А першими дорослими клубами - скромні "Олівейра Ошпітал" і "Турізенсі" з третьої португальської ліги. Зарплата в останній становила 400 євро в місяць, триста з яких він відправляв матері, а решту залишав собі на дрібні витрати. У 2008 році Едер перебрався в клуб вищої ліги - "Академіку". З нею в сезоні 2001/2012 він виграв Кубок Португалії. Влітку 2012 року Едер перейшов у "Брагу", з якою став володарем кубка португальської ліги сезону 2012/13.

 

У липні 2015 року футболіст стає гравцем англійського "Суонсі". Але там у нього справи не склалися: в сезоні 2015-2016 він зіграв 13 матчів, не забивши при цьому жодного гола. Після чого клубні боси відправляють Едера в оренду в "Лілль" до кінця сезону. Пізніше французи викупили в "Суонсі" контракт гравця, підписавши з ним повноцінну угоду на 4 роки. Протягом орендного періоду Едер зіграв за "Лілль" 13 матчів, забивши при цьому 6 м'ячів.

"В Англії я спочатку ніяк не міг звикнути до нового чемпіонату, потім отримав травму, а після цього ще змінився тренер, - перераховував складності Едер. - Загалом, я був не в порядку, а у Франції знову проявив багато якостей, які ніби пішли в сплячку".

За національну збірну Португалії футболіст дебютував 11 вересня 2012 року в поєдинку проти Азербайджану. Але 1 там довго не міг себе проявити, навіть був освистаний уболівальниками під час матчу проти Бельгії, надто вже довго вважався він форвардом-невдахою, який багато бігає, але мало забиває. Статистика говорила сама за себе - до фіналу Євро-2016 гравцеві вдалося забити лише тричі, причому виключно - в товариських матчах. Вперше він забив у грі проти Італії в червні минулого року (1:0). У той день Кріштіану Роналду дали вихідний: напередодні він оформив хет-трик і поодинці переміг Вірменію (3:2). "Кожну команду, де грає Кріштіану, завжди будуть називати Роналдузалежною. Але ми показали, що ми справжня команда", - сказав тоді тренер Фернанду Сантуш.

Через рік Португалія знову грала без Роналду, і знову забив Едер - тільки на цей раз це був фінал чемпіонату Європи, а найкращий португалець сучасності отримав травму і в засмучених почуттях перебрався на лаву запасних.

"Кріштіану сказав мені, що я заб'ю переможний гол. Роналду додав мені впевненості, сил і позитивної енергії, - розповів Едер вже остан матчу. - Так, можливо, ми були не найбільш видовищними і технічними на турнірі, але ми працювали один за одного. Португальський народ заслужив на таке щастя".

"Травма Кріштіану трохи змінила наші плани. Я робив ставку на те, що Нані буде діяти попереду, а Куарежма - зліва. Але в середині другого тайму зрозумів, що треба випустити саме Едера, тому що він може притримати м'яч попереду і продавити захисників. І у нього все вийшло. З гидкого каченяти він перетворився на чудового лебедя", - сказав у своєму коментарі Фернанду Сантуш.

При божевільному святкуванні гола Едер знайшов час для традиційного маневру: дістати заховану (чи то в гетрах, чи то на лавці) білу рукавичку, натягнути її на руку і привітати трибуни. Хтось шукає в цьому секретні символи або поклоніння Майклу Джексону, а португалець наполягає, що жодної загадки немає. Він робив це і в "Бразі", і в "Ліллі". Просто традиція.

 
Зараз ви читаєте новину «Герой фіналу Євро-2016 починав грати за шматок м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі