вівторок, 17 жовтня 2023 10:10

"Динамо" вперше стало чемпіоном СРСР

"Динамо" вперше стало чемпіоном СРСР
Валерій Лобановський проривається до воріт Льва Яшина. Фото: "Футбольний клуб"

17 жовтня 1961 року київське "Динамо" вперше стало чемпіоном СРСР.

Чемпіонати СРСР розігрувалися з 1936 року, і кожен з них приносив золоті медалі одній з московських команд. До 1961 року у "Динамо" (Москва) в своєму активі було вже дев'ять титулів, у "Спартака" - сім, у ЦСКА - п'ять, у "Торпедо" - один. Але саме того року свій перший титул виграла команда, якій в результаті вдасться стати найтитулованішою в радянському футболі, перетворившись із середнячка у флагмана.

Долю чемпіонства повинен був вирішити передостанній тур першості Союзу. Перед ним становище команд виглядало так (за перемогу давалося не три, а два очки):

1. "Динамо" – 43
2. "Торпедо" –39
3. "Спартак" –38

Киянам потрібно було грати з харківським "Авангардом" і перемога робила їх чемпіонами, тоді як торпедівці вирушили до Ташкента. У Москві в можливість інтриги не вірили: мовляв, як це так, щоб одна українська команда завадила іншій. Але вийшло наступне: Київ з "Авангардом" розійшлися по нулях, зате "Пахтакор" мінімально обіграв "Торпедо", зробивши "Динамо" чемпіоном найбільшої країни світу.

Ще до кінця київського матчу був оголошений результат ташкентського. Українська публіка все зрозуміла миттєво і трибуни стадіону "Динамо" в буквальному сенсі слова загорілися. Це була не пожежа, це були вогні перемоги- всі палили саморобні факели з газет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" виграло у "Спартака" матч за чемпіонство-1985

Згодом до першого титулу "Динамо" додало ще 12, ставши найтитулованішим радянським клубом. Вісім золотих медалей у якості тренера виграв чемпіон СРСР-1961 Валерій Лобановський.

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" вперше стало чемпіоном СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі