четвер, 19 жовтня 2017 11:09

"Динамо" виграло у "Спартака" матч за чемпіонство-1985
3

Фото: footclub.com.ua
У Заварова в тому матчі виходило все
Валерій Лобановський на чолі тренерського штабу збірної СРСР. Після московського "відрядження" проб'є його зоряний час.

19 жовтня 1985 року київське "Динамо" переграло в Москві "Спартак" - 2:1 і, фактично, оформило чемпіонство. Це був другий великий успіх киян того року. Раніше динамівці виграли Кубок, обігравши у фіналі "Шахтар" - 2:1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київське "Динамо" здобуло одну з найгучніших перемог у своїй історії

За шість турів до фінішу - визначальна гра. У "Динамо" фора в 3 бали (перемога коштує 2), у "Спартака" вичерпаний ліміт нічиїх; будь-який підсумок, крім виграшу, позбавляє москвичів титульного шансу. У обох "недокомплект": Костянтин Бєсков викручується без травмованих Шавло і Гаврилова, Валерій Лобановський змушений залишити на лавці Блохіна, "покусаного" ірландцями 16-го числа у відбірковому матчі. Ллє дощ, поле м'яке, слизьке, через це у киян немає переваги в швидкості, без якої їхня гра академічна.

Костянтин Бєсков викручується без травмованих Шавло і Гаврилова, Валерій Лобановський змушений залишити на лавці Блохіна, "покусаного" ірландцями 16-го числа у відбірковому матчі

З 18:00 до 18:30 атакує тільки "Спартак": лужниківська розмазня не перешкода витонченим комбінаціям. Перший момент - у правого захисника Сочнова, здоровенного і спритного одночасно. Він розкидає рухами тіла трьох суперників, ввалюється в штрафну, але лупить повз ціль. Наступний епізод: "Спартак" подає з кута, Русяєв б'є головою - перекладина. Через кілька хвилин Черенков з лінії карного намагається закинути м'яч Михайлову за комір. Ще трохи і "Спартак" втомлюється. З цього моменту і вже до самого кінця наступають тільки гості, а спартаківці лише носяться за ними, безуспішно намагаючись наздогнати. Сили закінчуються незворотно, Черенков до перерви такий втомлений, що, програвши боротьбу за м'яч Безсонову, жорстоко б'є того по ногах. Вендета не забарилася: через півхвилини Кузнецов таранить Черенкова, і весь другий тайм спартаківська "десятка" оговтується від цього нападу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київське "Динамо" вперше стало чемпіоном СРСР

Весь цей другий тайм - час Заварова. Він проводить геніальну гру, у нього виходить усе. "Три відсотки браку!" - захоплено шепоче Бубнов, який опікує киянина. "Динамо" зловило ритм. Адже це вже те саме "Динамо", яке наступної весни прокрокує по головах і тілах до Кубка кубків, влітку знищить у Мексиці угорців, восени введе в смуток Францію. А поки що під ураган потрапив "Спартак".

Весь цей другий тайм - час Заварова. Він проводить геніальну гру, у нього виходить усе

І ось кульмінація, а за нею і розв'язка. Заваров тікає від Бубнова направо, ловить пас Безсонова, без сумніву лізе на натовп захисників, продирається крізь і викладає м'яч Яремчуку. Майже відразу Олександр, вже зліва, грає в стінку з Дем'яненком ( "Відставити стінку!" - здіймається під тентом Лобановський, але вже пізно), простріл капітана замикає Євтушенко, Дасаєв герой, але м'яч відскакує назад до Дем'яненка, який не зупиняється в той рік ні на секунду, і надсилається в порожні ворота. Усе.

Перед фінальним свистком Родіонов красиво забиває в падінні головою. Для протоколу -1:2.

1985-го "Динамо" стало чемпіоном СРСР водинадцяте.

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" виграло у "Спартака" матч за чемпіонство-1985». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі