середа, 14 серпня 2019 11:09

Бубка сенсаційно виграв перший Чемпіонат світу

Бубка сенсаційно виграв перший Чемпіонат світу
Бубку взяли на чемпіонат дублером Волкова

14 серпня 1983-го у Гельсінкі проходив перший Чемпіонат світу з легкої атлетики. На подив усіх фахівців, чемпіоном у стрибках із жердиною став запасний радянської збірної 19-річний Сергій Бубка. Він узяв висоту 5 метрів 70 сантиметрів.

– Так сталося, що в СРСР тоді випало ціле покоління стрибунів, – згадував товариш Бубки, стрибун у висоту Геннадій Авдєєнко. – Тому тренер збірної Ігор Тер-Ованесян вирішив узяти нас із Бубкою. Ми мали по 19 років. Тренер хотів, щоби ми обстрілялися. А ми відразу стали чемпіонами світу!

Авдєєнко стрибав першим 13 серпня. І відразу став чемпіоном світу з результатом 2 метри 32 сантиметри. Прийшов до номеру студентського гуртожитку, де їх поселили із Бубкою. Побачив записку із проханням не будити, бо Сергієві випадало змагатися 14 серпня. Влігся на кушетку, що стояла у коридорі, й заснув. А наступного дня чемпіоном став Бубка.

У день фіналу йшов дощ, який переходив у зливу. Виникли проблеми з кваліфікацією, і до фіналу були допущені всі учасники.

Втім, Бубка на той момент навряд чи всерйоз замислювався про боротьбу за перемогу, його завданням було подолати 5,60. Бубка впорався з цією висотою з третьої спроби і, на свій чималий подив, виявив, що перебуває на третьому місці. Атлет на цьому не зупинився і в неймовірному стрибку взяв 5,70 метрів.

І як не старався лідер радянської збірної Костянтин Волков обійти свого молодого конкурента, йому це не вдалося. Всі 3 спроби виявилися невдалими, і Сергій, шокувавши всіх, вперше став чемпіоном світу.

Уже наступного сезону Бубка почав стрімко зміцнювати свої позиції в світовій еліті. 1984-го Сергій тричі поліпшив світовий рекорд у закритих приміщеннях, а 26 травня 1984-го українцеві вдалося вперше записати на свій рахунок світовий рекорд на свіжому повітрі. Бубці підкорилися 5,85 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 років тому Бубка встановив останній світовий рекорд

Загалом Сергій Бубка 31 раз оновлював рекорди світу в приміщеннях і на відкритому повітрі.

Зараз ви читаєте новину «Бубка сенсаційно виграв перший Чемпіонат світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі