четвер, 14 червня 2018 11:09

Андрій Баль забив Бразилії на Кубку світу з 35 метрів

Андрій Баль забив Бразилії на Кубку світу з 35 метрів
Капітан Бразилії Сократес рветься до воріт збірної СРСР. За ним не встигають Тенгіз Сулаквелідзе й Андрій Баль.

14 червня 1982 року збірна СРСР зіграла перший матч на Кубку світу, що проходив у Іспанії. Суперник – безумовний фаворит першості збірна Бразилії.


За два роки до початку першості бразильців очолив Теле Сантана – тренер, філософією якого була красива гра.
– Головне – гра, а результат додасться, – казав наставник.


І треба було такому статися, що Сантана ледь не поплатився за свої слова у першому ж матчі. На жаль, збірна СРСР прибула в Севілью в ослабленому складі – через важку травму закінчив із футболом Давид Кіпіані із тбіліського "Динамо" – головний гравець у середній лінії поля. Напередодні першості харків'янин Станіслав Берніков зламав ногу Леоніду Буряку. Киянин таки поїхав до Іспанії, але не зіграв там жодного матчу. Просто напередодні першості йому лише зняли гіпс.

Удар відверто не вдався – м'яч тихенько летів в бік Валдіра Переса – лисого голкіпера збірної Бразилії


Замість динамівців основним диригентом атак головний тренер збірної Костянтин Бєсков призначив спартаківця Юрія Гаврилова. Але в того гра відверто не пішла.
За два роки до цього СРСР і Бразилія вже зустрічалися в Ріо й тоді несподівано перемогу святкували радянські гравці 2:1. Бразильці пам'ятали про це й особливо подій на полі не форсували. Збірна СРСР теж обережно ходила в атаку, але саме вона відкрила рахунок. Спочатку суддя не дав пенальті за порушення правил на Рамазі Шенгелія. Згодом Баль вирішив пробити по воротах метрів із 35. Удар відверто не вдався – м'яч тихенько летів в бік Валдіра Переса – лисого голкіпера збірної Бразилії. Той незграбно наставив руки і від них м'яч шмигнув просто у ворота – 1:0 на користь СРСР.


У другому таймі збірна СРСР сіла на свої ворота відбиватися. Один лише Сержіньйо втратив купу моментів. Задля справедливості варто відмітити впевнену гру голкіпера радянців Ріната Дасаєва. З кожною хвилиною тиск лише посилювався.
І тут Костянтин Бєсков робить фатальну заміну. Замість Гаврилова на поле виходить екс-гравець львівських "Карпат" (на Кубку світу він представляв московське "Торпедо") Юрій Суслопаров. Капітан Бразилії Сократес по центру рветься до наших воріт. Суслопаров лише імітує боротьбу. Сократес б'є щосили і м'яч кулею влітає під поперечину – 1:1. Йшла 75-а хвилина гри.


Поки бразильці раділи, збірна СРСР наважилася на ще одну вилазку. З лівого флангу м'яч було подано на Блохіна, але захисник бразильців Луізао зняв його рукою. Іспанськи суддя порушення не помітив. Ще за пару хвилин гол забив Рамаз Шенгелія, але цього разу арбітр сигналізував про офсайд.
А невдовзі відзначився найбільш прямолінійний форвард у Бразилії. Едер з льоту поцілив у кут воріт Дасаєва. Голкіпер навіть не смикнувся – 2:1 на користь Бразилії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лобановського призначили тренером збірної за місяць до Кубка світу


Згодом обидві команди вийшли до другого групового турніру. СРСР виграв у Бельгії – 1:0, але зіграв унічию з Польщею – 0:0. Поляки обіграли бельгійців – 3:0 й стали півфіналістами.
Бразильці у своїй групі розбили Аргентину – 3:1, але в драматичній боротьбі поступилися майбутньому чемпіону – збірній Італії – 2:3.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Баль забив Бразилії на Кубку світу з 35 метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі