четвер, 28 вересня 2017 20:11

"Якщо два мужика цілуються, то мені це неприємно. Я про це говорив і буду говорити" - скандальне інтерв'ю генерального директора "Зорі"

Сьогодні луганська "Зоря" грає свій матч Ліги Європи проти іспанського "Атлетика". Напередодні генеральний директор клубу Сергій Рафаїлов дав сайту "Трибуна" скандальне інтерв'ю, де відверто розповів про вболівальників, функціонування клубу, геях, бездомних і Росії.

  Ніхто уболівальникам нічого не винен - ні футболісти, ні президент — Сергій Рафаїлов
Ніхто уболівальникам нічого не винен - ні футболісти, ні президент — Сергій Рафаїлов

Вболівальники приходять на назву команди, яка приїде. Чим там кращі футболісти, тим більше прийде людей.

Для початку нам потрібно заспокоїти країну, щоб людям було до футболу. А вони зараз думають, де знайти гроші, щоб заплатити за тепло і електрику. Коли у людей з'являться вільні гроші, тоді і з'явиться бажання добре проводити час.

Часто нам закидають, що українські клуби не заробляють. В Європі ж є доходи від трансляцій, квитків і трансферів. На матчі "МЮ" - "Зоря" клуб заробив 5,5 мільйона фунтів тільки з продажу квитків. Це річний бюджет українських клубів. Ми з ними різні країни за рівнем життя і ментальності.

Потрапляння у Лігу Європи дає нам можливість заробити, але ми і витрачаємо. Я підрахував, що участь в шести матчах Ліги Європи обійдеться нам в 10 мільйонів гривень. УЄФА дає гроші на це, але витрати все одно не окупаються. Потрібно, щоб на домашній матч прийшло хоча б 20 тисяч уболівальників.

Взяти, приміром, навіть Польщу - так там на фан-секторі не шмаркачі молоді, як у нас, а дорослі мужики. Це ментальність. Треба любити футбол. Не декларувати свою любов до команди, а просто любити її. А це значить купити футболку, шарф, квиток, а не ходити і випрошувати, щоб дали безкоштовно. Якщо мені цікаво піти на концерт "Океан Ельзи", я заплачу за квиток 500 гривень, а от футбол чомусь повинен бути безкоштовним. Чому якийсь дядько повинен за всіх платити?

Для початку нам потрібно заспокоїти країну, щоб людям було до футболу. А вони зараз думають, де знайти гроші, щоб заплатити за тепло і електрику

Ось коли всі зрозуміють, що за все треба платити, тоді клуби почнуть заробляти. Цю совковість потрібно викорінювати. Я більшу частину життя прожив при Радянському Союзі, був комуністом і не скажу, що СРСР був поганим. Але зараз все змінилося. І потрібно, щоб капіталізм був у свідомості людей. Ніхто уболівальникам нічого не винен - ні футболісти, ні президент. Якби бюджет клубу хоча б на 20 відсотків формувався з продажів квитків, тоді можна про щось говорити. А так - яку якість футболу ви можете вимагати? Футболістам головне - не уболівальникам сподобатися, а президенту. Тому що він їм платить гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нинішня "Зоря" не має майстерних футболістів

Мене питав президент "Фейєноорда" - як ми заробляємо? Я кажу: "На початку року пишу запит президенту, коли складаю бюджет. Він відраховує мені гроші. І так щороку". Голландець запитує: "А навіщо вам це потрібно?"

Любов до футболу. Якщо ці люди чогось домоглися, то вони відповідальні. І у них є амбіції - домогтися успіху в чомусь ще. Одні щось колекціонують, інші займаються якимось спортом, а ці люди утримують футбольні клуби.

Ніхто не хоче вкладати гроші в футбол. У минулому році в нас була одна лотерея, зараз - інша. Це складно. І не настільки прибутково.

Договір з телебаченням - більш прибутково і серйозно. Хотілося б звичайно більше. Як в Англії, наприклад. Але там платне телебачення. Згодом потрібно прийти до цього. Тільки треба позбутися популізму і совковості, не даючи все безкоштовно. Ми - країна тотального популізму.

Ситуація в економіці країни така, що наш бюджет навіть збільшився. Але ми почали йти від високих зарплат. Я вдячний хлопцям, які нас розуміють. З іноземцями складніше, тому перед ними немає ніяких боргів.

У "Зорі" є заборгованості по зарплаті. Але ми постійно їх гасимо. Так вийшло, що контракти були підписані на тривалі терміни. Під це був певний бюджет і організації, які нам допомагали. Потім одна припинила допомагати. А інші підприємства знаходяться на території Донбасу. Тому є великі труднощі. Але ми з ними потихеньку боремося. І "Зоря" навіть зараз далеко не на останньому місці за рівнем зарплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зоря" назвала вартість квитків на Лігу Європи

Чим Львів гірше Одеси? Нічим. Хіба що нам далі і дорожче сюди летіти. Ціна оренди стадіону така ж. Те, що клуб з Луганська - це вже відношення уболівальників. Але у Львові не так багато хорошого футболу і не факт, що він тут найближчим часом буде.

В Україні є лише чотири стадіони, де можна проводити такі матчі: в Харкові, Києві, Львові та з більшою натяжкою в Одесі, де дуже багато непереборних питань безпеки. "Шахтар" був проти, щоб ми грали в Харкові, а "Динамо" - в Києві. Тому ми звернулися сюди.

До Києва ми зверталися в минулому році. Там дивний договір між "Динамо" і "Олімпійським" - приватної структури і державної. "Динамо" саме вирішує, що проводити на стадіоні, а що - ні. Хоча вони орендують стадіон лише двічі на місяць. Грубо кажучи, на чотири дні. Ми написали лист в адміністрацію президента. Ніхто не відповів. Ну і Бог з ними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гендиректора "Зорі" налякали геї і безхатченки Манчестера

Я є, був і буду за традиційну сім'ю. Я взагалі противник висловлювати свої почуття на людях. До жінок - в тому числі. Сім'я - це щось інтимне. Ви мене вибачте, але якщо два мужика цілуються, і не просто як давні знайомі, а зовсім по-іншому, то мені це неприємно. Я про це говорив і буду говорити.

Ось як з цим було раніше - десь було, десь чули, але не більше того. А зараз починають пропагувати. Навіть в айфоні є третя стать. Яка третя стать? Візьміть Біблію, де чітко написано - є дві статі: чоловіча і жіноча. Навіщо ще щось вигадувати? Давайте скажемо, що Господь помилився і забув створити третю стать, а ми це зробимо. Це ж маячня.

Це мої переконання - як я себе називаю, православного атеїста. Я нікого не закликаю битися і стріляти, а тільки кажу про те, що не повинно бути пропаганди подібного роду стосунків.

Ви бачили німецькі підручники з сексуального виховання? З моїми поглядами в Європі мене можуть позбавити батьківських прав. Там же в туалет діти ходять за вибором: якщо хлопчик вважає себе дівчинкою, то йде в жіночий. І навпаки.

Яке ми маємо право втручатися в природу? Якщо хочеш - міняй стать. Але пропагувати таким чином не треба.

Українці можуть самостійно вирішувати своє життя. Без американців, росіян та інших

Ми повинні рухатися разом з усім цивілізованим світом. Але Росія - його частина. Тому ми повинні жити в дружбі та взаєморозумінні з усіма.

Я був на Донбасі, коли все це починалося, і у мене з цього приводу є своя думка.

Після жеребкування Ліги Європи в Монако я полетів до Барселони. Стільки бомжів я не бачив в нашій не зовсім багатій країні. Вранці там по старому місту неможливо пройти - стоїть запах сечі. Ми в цю Європу прагнемо?

Ми цілком самодостатні. Я не прихильник політичних поглядів Тягнибока і Яроша, але єдине, в чому я їх підтримую - українці можуть самостійно вирішувати своє життя. Без американців, росіян та інших. Все інше в їх концепції мені, звичайно, не подобається.

О 20:00 "Зоря" почала матч другого туру Ліги Європи проти іспанського "Атлетика". У грі першого туру луганчани програли "Естерсунду" - 0:2.

Після першого туру шведи одноосібно очолюють турнірну таблицю. В "Атлетико" і "Герти" по одному очку. У "Зорі" - нуль.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо два мужика цілуються, то мені це неприємно. Я про це говорив і буду говорити" - скандальне інтерв'ю генерального директора "Зорі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі