понеділок, 13 лютого 2023 14:25

Як Росія маніпулюватиме світом, якщо візьме участь в Олімпіаді-2024

Як Росія маніпулюватиме світом, якщо візьме участь в Олімпіаді-2024
На літній Олімпіаді-2021 у Токіо всі медалі збірної РФ завоювали спортсмени, чиї клуби засновані військовими структурами Росії. Фото: EastNews

26 січня Міжнародний олімпійський комітет оголосив, що розгляне питання про допуск спортсменів з РФ і Білорусі на Олімпіаду-2024 у Франції, адже Україна і світ активно розкритикували ідею повернення представників цих країн до міжнародних змагань під прапором нейтралітету. Чому замовчування свого ставлення або нейтральна позиція щодо російської агресії в Україні з боку спортсменів РФ і РБ не може бути виправданням для їх участі у міжнародних змаганнях – в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснили дуже просто.

РФ продовжує використовувати спорт і змагання у політичних цілях. Багато спортсменів у Російській Федерації є офіцерами військових та інших силових структур. Вони входять до складу Центрального спортивного клубу армії або відомого товариства "Динамо". Серед засновників цих клубів – ФСБ, Росгвардія і Міністерство внутрішніх справ РФ. Останні беруть участь у російсько-українській війні на рівні зі звичайними військовослужбовцями.

На Олімпіаді у Пекіні взимку 2022 року, напередодні вторгнення в Україну, російські спортсмени завоювали 32 медалі. З них армійці ЦСКА завоювали 14 медалей, стільки ж, скільки і "Динамо". Саме таким чином і вийшло, що 88% усіх нагород своєї збірної отримали спортсмени-військові. На літній Олімпіаді-2021 у Токіо всі медалі збірної завоювали спортсмени, чиї клуби засновані військовими структурами Росії.

Міжнародний олімпійський комітет повинен зрозуміти, що в Росії дуже мало олімпійців, які якимось чином не пов'язані з цими силовими структурами. Усі вони так чи інакше мають відношення до агресії своєї держави в Україні.

Так, олімпійській чемпіонці Олені Ісинбаєвій міністр оборони РФ Сергій Шойгу присвоїв військове звання. Вони мають спільне фото, де обидва щиро посміхаються. У 2015 році дівчина підписала контракт на 5 років з ЦСКА. На сьогодні Ісинбаєва є членом МОК від Російської Федерації. У 2016 році спорсменка навіть брала участь у пропагандистській кампанії – спортивній зарядці для російської армії в Сирії. Це відбувалося у той самий момент, коли Росія рівняла з землею місто Алеппо та його жителів закидала бомбами. Через місяць після цього генеральний секретар ООН Пан Гі Мун звинуватив режим Асада в Сирії та Російську Федерацію у воєнних злочинах.

Диктатори не рідко використовують спорт як інструмент для демонстрації своєї переваги та привабливості, а також своєї легітимності в очах власного народу та демократичних держав. Міжнародна олімпійська спільнота не повинна дозволити, щоб Олімпіада-2024 стала ще одним виправдання війни. Не варто давати Кремлю неправильні сигнали, які кажуть агресорам "робіть, що хочете, вам все дозволено" або "вони матимуть з нами справу і поважатимуть". Це також стане демонстративною ситуацією для інших недемократичних країн.

До слова, Європарламент ухвалив резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму. Перемога на Олімпіаді буде вказувати на підтримку терористичної діяльнось. Адже в резолюції йдеться, що Євросоюз скоротить дипломатичні відносини з Росією та скоротить контакти з офіційними представниками на всіх рівнях до мінімуму. Європейський парламент також закликав країни-члени блоку закрити та заборонити російські державні установи, такі як Російський центр науки і культури.

Ще один приклад використання Росією олімпійського руху у своїх цілях – олімпійський чемпіон 2021 року Микита Нагорний. Він очолює популярну дитячо-юнацьку військово-патріотичну організацію "Юнармія", яка підпорядковується Міністерству оборони. Зараз до організації входить понад мільйон дітей, включно з тими, хто проживає на окупованих територіях. З початку вторгнення Росія вербувала українську молодь до своїх окупаційних військ, порушуючи Женевську конвенцію. Чи вважатиме МОК нормальним відправляти цих дітей на Олімпіаду в майбутньому?

За останні 15 років армія Володимира Путіна тричі розв'язувала війни проти сусідніх країн під виглядом Олімпіади. Так було у 2008 році, коли напад на Грузію стався у перший день змагань. Окупація Криму була здійснена під прикриттям змагань у Сочі. Повномасштабне вторгнення в Україну також відбулося під час зимових Олімпійських Ігор-2022.

Недобросовісна конкуренція в Росії не обмежується вживанням забороненого допінгу. За час агресивної війни проти України російські окупанти вбили 184 українських спортсменів.

МОК повинен розуміти, що агресивного маніпулятора та вбивцю мають обмежити в участі в подібних міжнародних заходах. Режиму Путіна мають давати рішучий відсіч, аби він не ставав з кожним днем все більшою загрозою для світу.

Зараз ви читаєте новину «Як Росія маніпулюватиме світом, якщо візьме участь в Олімпіаді-2024». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі