середа, 02 вересня 2020 12:49

До Ради внесли закон, спрямований проти української мови - Княжицький

До Ради внесли закон, спрямований проти української мови - Княжицький
Княжицький повідомив про антиукраїнський закон. Фото: "Еспресо TV"

Нардеп Микола Княжицький поскаржився на законопроєкт, спрямований проти української мови в освіті.

"Цього тижня у зал Верховної Ради виносять черговий проєкт, який покликаний послабити вжиток української мови в освіті на користь російської. І це зрозуміло, оскільки саме Володимир Путін назвав російську мову "м'якою силою Росії". І тому в Росії протилежні процеси", - повідомив депутат у Facebook.

Він описав історію з професором філології з Росії, якого звільнили за пост у соцмережі.

"Гусейнов поставив питання: "Чому деяким росіянам здається, що росіянам в Україні не під силу вивчити до своєї російської ще й українську". І сам відповів на нього: "Тому що, приїхавши, наприклад, у Берлін, ці розумні люди не дивуються, побачивши в тамтешніх кіосках газети не тільки німецькою, а й російською і турецькою, сербською та французькою, грецькою і польською, англійською та італійською. А в Москві, з сотнями тисяч українців і татар, киргизів і узбеків, китайців і німців, неможливо вдень з вогнем знайти нічого іншими мовами, крім тої вбогої клоачної російської, якою зараз говорить і пише ця країна", - цитує Княжицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновники відмовляються штрафувати за рекламу російською

"Якби українська влада захищала українську мову в нас і у світі хоча б на соту долю від того, як це роблять поляки, росіяни чи французи, наша країна жила б давно захищеною і від внутрішніх суперечок, і від зовнішньої агресії", - додав депутат.

З вересня 2020 року всі російськомовні школи перейдуть на українську мову навчання. Верховна Рада прийняла закон про повну загальну середню освіту. Він передбачає 3 моделі вивчення української мови для національних меншин.

Зараз ви читаєте новину «До Ради внесли закон, спрямований проти української мови - Княжицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі