понеділок, 09 листопада 2020 08:40

Українці пишуть Радіодиктант національної єдності. Наживо

Українці пишуть Радіодиктант національної єдності. Наживо
У цьому році радіодиктант пишуть 20-й раз Фото: nrcu.gov.ua

Радіодиктант національної єдності пишуть 9 листопада. Трансляція підготовки й пояснення правил розпочнеться о 9.10, а сам диктант – о 9.30.

"Ця подія 20 років поспіль об'єднує українців. Кожен на своєму місці – офісі чи кав'ярні, виробництві чи університеті зупиняється на 15 хв, щоб написати диктант і об'єднатися з іншими навколо своєї мови", - йдеться у повідомленні організаторів на сторінці трансляції.

Цього року радіодиктанту виповнюється 20 років. Текст ювілейного диктанту написав письменник і видавець Іван Малкович. Науковою консультанткою проєкту стала докторка філологічних наук Лариса Масенко. Читатиме диктант акторка Римма Зюбіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що переглянути, аби писати більш грамотніше

Час для надсилання готового диктанту – астрономічна доба. Текст оприлюднять на сайті "Українського радіо" 11 листопада об 11.00.

Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку [email protected]. Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть.

Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада.

Традиція радіодиктантів, які популяризують національні мови, з'явилася в Європі. У Франції є Dictée Géante - великий диктант від суспільного Radio France, який транслюють на радіо й у соцмережах. В Німеччині є диктант "Франкфурт пише". У Нідерландах диктант транслює перший канал національного радіо NPO Radio. Така ж традиція є в Китаї, Естонії, Литві, Іспанії, Ливані.

У кожного радіодиктанту свій акцент: у Китаї - це каліграфія, тобто мистецтво правопису. LRT - литовське радіо і телебачення - акцентуються на освіті у школах.

Український радіодиктант об'єднує всіх - охоплюємо максимально широку аудиторію. Немає обмежень ні за віком, ні за професією, ні за місцем проживання - за 20 років його писали у всіх 6 частинах світу.

Зараз ви читаєте новину «Українці пишуть Радіодиктант національної єдності. Наживо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі