середа, 27 червня 2018 21:55

Українці мало вивчають свою мову - Міхаель Мозер

Українці мало вивчають свою мову - Міхаель Мозер
Міхаель Мозер - професор україністики Віденського університету. Фото: Радіо Свобода

Президент Міжнародної асоціації україністів Міхаель Мозер вважає, що українці мало вивчають власну історію та мову. Гуманітарні дисципліни переживають кризу.

"Зараз на гуманітарні науки не виділяється достатнього фінансування. Особливо мало фахівців українознавства давнього періоду. Більшість обмежуються ХІХ ст.", - сказав професор мовознавства Інститут славістики Віденського університету Міхаель Мозер, пише "Радіо Свобода".

Він зазначив, що поза межами держави україністів мало.

"Італійська україністика порівняно сильна. Ну і в Відні важливий центр україністики", - зазначив Мозер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Як не знає української мови, то що вбити" – грузин захистив сина у мовному конфлікті

Українці самі повинні навчитися шанувати свою мову і культуру, зробити їхні знання необхідними перш за все в самій Україні, вважає професор.

Українська мова почала формуватися разом з етносом на протоукраїнських землях в VI столітті.

Найраніше перехід від праслов'янської мови до мов окремих народів розпочався з української. Інші східнослов'янські регіони в той час ще були заселені неслов'янськими племенами — балтами та фіно-уграми.

Формування й розвиток конкретної мови, зокрема й української, можна умовно порівняти з життям людини. Протягом життя вона переживає різні етапи, як дитинство, юність, молодість, зрілість, але при цьому залишається тією самою особистістю, пише Григорій Півторак.

Зараз ви читаєте новину «Українці мало вивчають свою мову - Міхаель Мозер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі