субота, 17 лютого 2024 23:45

Тонкощі українського правопису: мовознавець сказав, як писати "З днем народження!"

Тонкощі українського правопису: мовознавець сказав, як писати "З днем народження!"
Мовознавець пояснив як писати фразу "З днем народження!"Фото: pixabay

Фразу "З Днем народження!" зазвичай пишемо з великої літери.

Та насправді слово "день" потрібно писати з малої - "З днем народження!", пояснив мовознавець Олександр Авраменко.

"Згідно з чинним правописом, а саме на нього треба орієнтуватися, з великої літери треба писати назви історичних подій, свят і знаменних дат. Ну, навряд чи день народження людини - це державне свято чи знаменна дата", - зазначив мовознавець.

Проте з цього правила є винятки.

"Якщо хочете продемонструвати свою особливу повагу до людини, яку вітаєте, то не буде гріхом у вітальній листівці чи соціальних мережах написати слово "день" з великої літери. У такий спосіб виявите повагу до цієї людини. Це стилістичний прийом", - зазначив Авраменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пилосошу" чи "пилососю": мовознавець дав правильний варіант

Мовознавець зізнався, що особисто він, вітаючи друзів і рідних, привітання "З Днем народження!" пише з великої літери, підкреслюючи в такий спосіб свою шану до цієї людини.

Популярний серед українців напівпристойний вигук "Блін!" можна замінити іншими словами. Мовознавець та найвідоміший вчитель країни Олександр Авраменко запропонував свої варіанти.

"Це - запозичення з російської. Вигук дуже легко замінити на власне українські слова - дідько, трясця, чорт, грець, до біса.

Зараз ви читаєте новину «Тонкощі українського правопису: мовознавець сказав, як писати "З днем народження!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі