середа, 27 січня 2021 15:24

Оточіть себе. Як полегшити перехід на українську

Оточіть себе. Як полегшити перехід на українську
Мовний омбудсмен радить оточити себе українською мовою всюди Фото: mbk.mk.ua

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь надав рекомендації, які допоможуть швидко перейти на спілкування українською.

Поради розмістив у Facebook.

Омбудсмен радить спілкуватися українською з рідними, друзями та навіть незнайомцями. Оточити себе українською всюди - читати книги, дивитися фільми, слухати музику. Спілкуватися з носіями української, щоб вивчати нові слова та практикувати вимову. Читати історії людей, яким це вже вдалося.

Щодо підтримки переходу сфери обслуговування на державну рекомендує завжди говорити українською в магазині, таксі, кав'ярні, вимагаючи дотримання права на отримання інформації та послуг державною мовою.

Засвоювати українську стане легше після увімкнення її на всіх електронних пристроях та в налаштуваннях програм. Варто дописувати українською в соцмережах, користуватися українськомовними версіями сайтів, шукати українською в пошукових системах.

Можна також завести нотатник для запису нових цікавих слів, фразеологізмів, крилатих висловів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильніше казати "велике спасибі" чи "велике дякую"

Співзасновник громадянської платформи "Нова країна" Валерій Пекар закликав підтримати російськомовних громадян, які переходитимуть на українську, та не тиснути на них. Валерій Пекар радить не робити жорстких зауважень при помилках, пробачати росіянізми та суржик.

Зараз ви читаєте новину «Оточіть себе. Як полегшити перехід на українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі