субота, 13 квітня 2024 10:54

Тиждень з Віталієм Чепиногою

Тиждень з Віталієм Чепиногою

Цього тижня ракетним ударом Росія знищила Трипільську теплову електростанцію. Унікальна Трипільська культура виникла на теренах України кілька тисяч років тому. На території Росії виникло щось геть інше - здатність і потреба нести у світ зло і руйнування. Цікаво, що Трипільська ТЕЦ - це саме той об'єкт вугільної теплогенерації, який Україна зобов'язалася закрити до 2035 року, відповідно до своїх обіцянок Євросоюзу та згідно з підписаним протоколом на кліматичному саміті у Ґлазґо. Тож потроху, так би мовити, рухаємося в бік Європи. Хоч і в інший спосіб, ніж того б хотілося. Колись в підручниках з історії напишуть: "Як це не парадоксально, але переходу країни на нові види енергетичного забезпечення посприяла військова агресія Росії".

А "глибинну" Росію тим часом потроху затоплює стихія. Вчора вода дісталася міста Курган, і єдиного в РФ заводу, який здатен випускати нові БТР. Російські відповідальні особи заявили, що очевидно їхні дамби прогризли миші. І це є велика іронія історії. Гуси врятували Рим! Миші знищили Російську імперію.

...Естонія повідомила, що знайшла для потреб ЗСУ ще один мільйон снарядів. А Литва висловила побажання передати Україні свої ТЕЦ в розібраному стані, щоб допомогти відновленню української енергетики

Країни Балтії продовжують утримувати лідерство в різносторонній допомозі Україні. Минулої неділі маленька Естонія повідомила, що знайшла для потреб ЗСУ ще один мільйон снарядів. А Литва висловила побажання передати Україні свої ТЕЦ в розібраному стані, щоб допомогти відновленню української енергетики. Країни Балтії - це не просто дружба й стратегічне партнерство. Це - ціла любов!

Газета Washington Post написала, що Дональд Трамп схиляється до "заморожування" українсько-російського "конфлікту", у випадку своєї перемоги на виборах президента США. Наступного дня сам Дональд Трамп заявив, що він такого не казав. Все, як зазвичай. До Трампа в гості, у Флориду, завітав міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон. Йшлося про те, щоб республіканці підтримали пакет української допомоги на голосуванні у Конгресі. І вже сьогодні вночі Трамп повідомив, що розглядає можливість передачі допомоги Україні у вигляді позики. Нас це цілком влаштовує, особливо за умови виплат боргів із заморожених російських активів. Втім, щодо результату президентських виборів у США досі немає жодної ясності. Джо Байден, який ще вчора впевнено відставав від Трампа, сьогодні є лідером опитувань і випереджає свого конкурента на 4 відсотки голосів.

У четвер прем'єр Японії Фуміо Кішіда звернувся до республіканців американського Конгресу та закликав подолати "невпевненість у власній глобальній ролі". - Це прозвучить цинічно, але напавши на Україну, Путін дав світу шанс. Шанс об'єднатися проти спільного ворога, як це було у 1939-1945 роках… За експресією промова японського прем'єра нагадувала кращі виступи Вінстона Черчилля з того ж періоду; Європейська і світова історія, здійснивши черговий оберт, потроху повернулася на 120 років назад.

...Британія зголосилася передати Україні абсолютно нові лазерні системи ППО. Які ще навіть не пройшли випробувань. Давайте! Якраз і випробуємо

Британія та Франція, збентежені політичною невизначеністю Сполучених Штатів, проголосили відновлення "Антанти". Цього разу - без Росії. Проти Росії. І Британія, і Франція заявили, що їм абсолютно ясно: Україна має виграти війну. Та ж таки Британія зголосилася передати Україні абсолютно нові лазерні системи ППО. Які ще навіть не пройшли випробувань. Давайте! Якраз і випробуємо.

А Росія, яка від самого початку вторгнення в Україну та впровадження санкцій погрожувала Європі, що відмова від російських нафтопродуктів уб'є європейську економіку, цього тижня сама попросила у Казахстану "позичити" трохи бензину. Країна-бензоколонка потерпає від нестачі бензину. Так працюють єдино ефективні санкції проти Росії - санкції, що здійснюють Збройні Сили України проти російських нафтопереробних заводів.

Тим часом на папу Римського Франциска під час богослужіння упала ікона. Мабуть, цим попереджувальним жестом вищі сили показують понтифікові, що його політика замирення зла на Землі є неприйнятною і не угодною богові. Колись на Віктора Януковича плигнув вінок. Небеса часто дають нам знаки, але треба навчитися їх читати.

До національного історичного музею імені Дмитра Яворницького у Дніпрі привезли кам'яну бабу з Донеччини. Це половецька статуя орієнтовно ХІІ століття. Військові евакуювали її з селища, яке обстрілює Росія. І це також історична місія України. Ми рятуємо культуру давніх половців від нової орди зі сходу.

Кияни, на заклик Національного музею історії, менш як за добу зібрали 800 тисяч гривень, необхідних для демонтажу "малої архітектурної форми" (церква-МАФ), яку самовільно розмістила промосковська УПЦ поблизу залишків Десятинної церкви. В дев'яностих у Києві кричали: "Геть московського попа!". Тепер люди готові за це навіть платити. Так стається нова нація.

А гурт "Океан Ельзи" анонсував великий Всеукраїнський тур на 2025 (!!!) рік. Тож, 14 червня 2025 року - Харків, 21 червня - Одеса, 28 червня - Київ! "Все буде добре. Настане той час!"…

Зараз ви читаєте новину «Тиждень з Віталієм Чепиногою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі