вівторок, 06 березня 2018 14:09

Конституційний суд не дозволяє відновити редакцію мовного закону 1989 року

Конституційний суд не дозволяє відновити редакцію мовного закону 1989 року
Суддя Ігор Сліденко повідомив, що повернення старої редакції закону не передбачене Конституцією. Фото: PROSUD

Після скасування закону "Про засади державної мовної політики" редакція закону 1989 року не буде поновлюватись.

"У даному випадку ухвалене Конституційним судом рішення про неконституційність мовного закону не означає автоматичного повернення до попередніх редакцій. Чому? Це не передбачено статтею 152 Конституції. Теоретично норма щодо відновлення попереднього законодавства повинна міститися безпосередньо в самому рішенні Конституційного суду. У даному рішенні цього немає, тобто дія попереднього закону автоматично не поновлюється", - повідомив суддя Конституційного суду Ігор Сліденко, який був доповідачем у даному провадженні, передає "Укрінформ".

Після скасування мовного закону з'явилась правова прогалина. Суспільні відносини у цій сфері на законодавчому рівні зараз регулюються лише нормами Конституції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Закон про мову в Україні повинен бути радикальним" - Юрій Макаров

"Ця ситуація повинна змусити народних депутатів пришвидшити свою роботу в плані підготовки нового закону, який би відповідав Конституції і з точки зору його ухвалення, тобто без порушення процедури, і з точки зору змісту", - зазначив Сліденко.

28 лютого Конституційний суд України визнав неправомірним закон "Про засади державної мовної політики", який діяв з 10 серпня 2012 року. Був прийнятий із порушеннями процедури розгляду та ухвалення. Авторами закону були нардепи від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд не дозволяє відновити редакцію мовного закону 1989 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі