четвер, 11 лютого 2021 18:12

Ініціатива втручання в мовний закон йде від президента

Ініціатива втручання в мовний закон йде від президента
Законопроєкт від 25 січня передбачає цілковите скасування штрафів за порушення мовного закону, а законопроєкт 9 лютого - відтермінування їх введення на півтора роки Фото: censor.net

Депутати фракції "Слуга народу" зареєстрували законопроєкти, що передбачають зміни мовного закону. Про шкоду від них кореспонденту Gazeta.ua розповів співавтор мовного закону Сергій Оснач.

"1-й законопроєкт ініціював депутат Максим Бужанський у січні. Він передбачає цілковите скасування штрафів за порушення працівниками чи установами прав громадян отримувати послуги українською мовою. 10 лютого з'явився текст 2-го зареєстрованого законопроєкту, який підготували голова партії Олександр Корнієнко, заступниця голови фракції Євгенія Кравчук та голова гуманітарного комітету Микита Потураєв. Пропонують відтермінувати штрафи за порушення мовного закону на півтора року", - говорить Сергій Оснач.

Законопроєкти руйнують напрацювання мовного закону, який і так передбачав поступове впровадження різних норм.

"Запропоновані "слугами" зміни небезпечні. Без чіткого механізму покарання за порушення закон просто не працюватиме. Одразу знайдуться люди, які демонстративно не захочуть виконувати його. Це зруйнує всі позитивні тенденції останнього часу. Тому ні про яке скасування чи відтермінування санкцій за порушення не може бути й мови. Громадянське суспільство виступає категорично проти цього. Маємо заяву-реакцію уповноваженого із захисту державної мови. Та й останні соціологічні опитування Київського міжнародного інституту соціології показують, що переважна більшість громадян - 62 відсотки - підтримують норму закону про обслуговування державною мовою. Величезна підтримка - 59 відсотків - є навіть на звільнених та прифронтових територіях", - підкреслює громадський діяч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців підтримують обслуговування державною мовою

Мовний закон нормально сприймають в українському суспільстві. Хоча проросійські політики передбачали заворушення через нього.

"Фіксують поодинокі випадки, коли продавці відмовляють обслуговувати українською, вочевидь, з власних переконань. Але загалом бачимо, що сфера послуг досить легко переходить на українську. Хоча дехто говорить не ідеально, але закон і не регулює чистоту мови. Щоб вивчити мінімальний набір слів для обслуговування споживачів, працівники сфери послуг мали півтора року. Часу було більш ніж достатньо", - наголошує співавтор мовного закону.

Подібними законопроєктами "Слуги" намагаються рятувати рейтинг партії.

"Не йдеться про національні інтереси, а лише про інтереси партії, рейтинг якої почав падати. Але повертаючи прихильність проросійського електорату, вони втрачатимуть популярність серед патріотичного. Це хибна стратегія, яка шкодить як Україні, так і самій партії", - міркує Оснач.

Парламентська більшість може підтримати законопроєкти.

"Є серйозна загроза. Передусім шанси має 2-й законопроєкт, зважаючи на те, хто є його авторами. Але й за 1-й можуть знайтися голоси, якщо тиск згори на депутатів виявиться дієвим. Є інформація, що ці ініціативи йдуть від президента Зеленського та його офіса. Депутатів змушують підтримувати їх. Ідеї шкідницьких змін до закону виникають через переконання президента Зеленського та його офіса в тому, що українська мова нібито розколює суспільство. Про це він неодноразово натякав у заявах. Хоча насправді мова об'єднує Україну", - наголошує громадський діяч.

Зупинити шкідницькі втручання в мовний закон зможе лише українське суспільство.

"Якщо опір буде потужний, то "слуги народу" можуть дати задню. Уже зараз потрібно активно реагувати в соцмережах, писати депутатам про неприпустимість таких змін. У найближчому майбутньому можна застосувати поширення відповідних листівок та акцій прямої дії. Рекомендую всім небайдужим до мови стежити за розвитком подій, зокрема, рішеннями профільного комітету з питань культури та інформаційної політики. У разі необхідності реагувати та не покладатися лише на активістів. У таких питаннях важлива масова реакція суспільства", - підкреслює Сергій Оснач.

Штрафи щодо суб'єктів господарювання, закладів, уже працюють. Саме їх "слуги народу" хочуть скасувати. Штрафи щодо фізичних осіб - продавців, касирів - застосовуватимуть з липня 2022 року. Але і штрафуватимуть не всіх підряд. Про це заявив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Він нагадав, що штрафи в розмірі від 5100 до 6800 грн будуть виписані для злісних порушників, які систематично відмовляються обслуговувати клієнтів українською.

Зараз ви читаєте новину «Ініціатива втручання в мовний закон йде від президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі