вівторок, 16 травня 2017 12:53

Мовний скандал у столиці: Ніцой звернулася до голови Нацполіції

Мовний скандал у столиці: Ніцой звернулася  до голови Нацполіції
Письменниця Лариса Ніцой звернулася до керівника Національної поліції з проханням "взятися" за підлеглих Фото: BBC

Дитяча письменниця Лариса Ніцой, яку на вихідних відмовилися обслуговувати українською мовою у кав'ярні Києва, звернулася до голови Нацполіції України Сергія Князєва з проханням "взятися" за поліцейських.

За словами Ніцой, коли вона поскаржилася на відмову працівників закладу перейти на українську, поліцейські сказали: "Ну ви ж розумієте, що вони не зобов'язані з вами розмовляти українською?

На сторінці у Facebook громадська діячка виклала відео спілкування з правоохоронцями, яких сама викликала на місце "конфлікту".

"Витягаю із сумки ноутбук, відкриваю статтю 10 Конституції, пункти 1, 2, 5 статті 6 закону Ківалова-Колесніченка, закон "Про захист прав споживачів"… Починаю лікбез і показую відповідні рядки в законах, примушую їх читати. Конституція України, стаття 10 - "Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України", - сказала Ніцой.

За словами Ніцой, коли вона поскаржилася на відмову працівників закладу перейти на українську, поліцейські сказали: "Ну ви ж розумієте, що вони не зобов'язані з вами розмовляти українською?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал на Євробаченні: "купуй квитки українською мовою" - письменниця розкритикувала Руслану

Вона також нагадала правоохоронцям, що міська рада нещодавно прийняла рішення про обслуговування в столиці українською мовою.

"Хто вам усім каже, що державна мова тільки в державних установах? Що означає "приватне кафе"? Це публічне місце. Це не приватна спальня, розумієте? У спальні я не маю їм права вказувати, у спілкуванні між собою не маю права вказувати і не хочу! Однак обслуговування в громадському закладі харчування, хоч і приватному, повинне бути на мою вимогу моєю мовою, тим більше, державною. Я ж не прошу китайську!" - емоційно пояснила жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна починається з тебе: письменниця провела мовну інспекцію

Лариса Ніцой звернулася керівника Нацполіції з проханням "негайно провести навчання усім поліцейським, бо тенденція така, що по всій Україні вони не знають законів".

20 квітня депутати Київради прийняли за основу проект рішення про запровадження української мови у сфері послуг - "Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині".

Зараз ви читаєте новину «Мовний скандал у столиці: Ніцой звернулася до голови Нацполіції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі