субота, 23 січня 2021 14:51

Як і коли почнуть карати порушників мовного закону

Як і коли почнуть карати порушників мовного закону
Штрафувати за відмову спілкуватися з клієнтами державною мовою почнуть з 16 липня 2022 року. ФОТО: Facebook.com

Із 16 січня в Україні мовою обслуговування споживачів є державна мова. За порушення мовного законодавства у сфері обслуговування передбачено штраф від 5 100 гривень до 6 800 гривень. Але штрафувати за відмову спілкуватися з клієнтами державною мовою почнуть з 16 липня 2022 року.

Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

"Але це для злісних порушників, які принципово порушують права громадян, по відношенню до яких ми постійно отримуємо постійні скарги, і таких скарг достатньо дві для того, щоб ми розпочали провадження, щоб підготували протокол і накладали штраф", – зазначив Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Власник кав'ярні вибачився за неповагу до української мови

Також омбудсмен додав, що штрафи можуть бути оскаржені в судовому порядку, і для подібних претензій мають бути наведені докази.

"Я не думаю, що сьогодні якийсь із супермаркетів хоче "прославитися" на всю країну, що для них закон – не закон і країна – не країна. Таких у нас немає, і навряд чи вони з'являться. Тому жодні з провокацій, що переслідування, мовні інспектори, таємні покупці і так далі – у нас таких в штаті немає", – наголосив мовний омбудсмен.

16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Відтепер усі працівники сфери обслуговування мають послуговуватися українською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Як і коли почнуть карати порушників мовного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі