вівторок, 08 жовтня 2013 14:00

Агітацію російською проти російських товарів називають "шизофренічною"

Автор: Фото: faceaworld.com
 
В Україні набирають обертів заклики ігнорувати товари російського виробництва - як відповідь на російські заборони наших продуктів. Зокрема, акція "Не купуй російське!", організована громадським об'єднанням "Час дати відсіч". Частина листівок написані російською мовою. На запитання, справді "Відсіч" допустила таке чи це провокація, активіст об'єднання Дмитро Карпій відповів:

"Російськомовні листівки так само наші. Ми поширюємо їх у містах, де люди можуть не зрозуміти або ще й у штики сприйняти українську. Наша мета - донести до людей інформацію. На жаль, дуже часто у східних та південних регіонах люди відмахуються від україномовного, вважаючи нас "злісними бандерівцями", які щось насаджують їм, східнякам. Ми хочемо вести з людьми діалог і пояснювати їм суть проблеми так, щоб вони чули і розуміли її. На сході ж з цим найбільше проблем, адже ці регіони здавна відомі "любов'ю до Росії". Однак дуже часто люди, почувши про рибалок чи про деталі експортної блокади, погоджуються з нами і починають цікавитися більше. Коли ми протестували проти мовного законопроекту на сході та півдні - так само поширювали російськомовні листівки. І люди чули, що той законопроект витягуватиме мільярди гривень з бюджету і аж ніяк не захищає права людей, а лише порушує. Люди нас чули!"

Така позиція багатьом видається дивною.

Люди, які "можуть не зрозуміти або ще й у штики сприйняти українську", навряд чи бойкотуватимуть російське

"Думка про те, що українська в Україні комусь незрозуміла - просто смішна, якщо мова не йде про Крим і Севастополь, та й то, про старші вікові групи, - коментує ситуацію у себе в блозі Василь Бабич. - І головне, для кампанії немає сенсу: люди, які "можуть не зрозуміти або ще й у штики сприйняти українську", навряд чи бойкотуватимуть російське. Та частина російськомовних, яка є більш-менш державницько-патріотичною, однозначно зрозуміла б сенс листівки українською, і їй це навіть було б приємно. А таким як я - україномовним українцям - воно виглядає взагалі маразматично-шизофрнічно - заклик до бойкоту російського... російською".

Це нагадує інші випадки, коли бажання залучити, або краще сказати - втягнути мало не силоміць якомога більше прихольників руйнує саму ідею. Чи не те саме відбулося в 1917-1921 роках, коли заграваючи до пробільшовистські й промосковські налаштованої спільноти державність України відсунули на другий план і врешті - просто здали?

 

Зараз ви читаєте новину «Агітацію російською проти російських товарів називають "шизофренічною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

73

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі