неділя, 23 грудня 2012 09:00
Северин Наливайко
Северин Наливайко
Северин Наливайко

Бути негрузином

Восьмеро моїх друзів полетіли в Грузію. Власне, полетіли семеро, бо один, згадавши, що його паспорт у Новій Каховці, доганяв їх через Крим суходолом. І якби не перекритий намертво абхазько-грузинський кордон, то не сильно би Квятковський і відстав. А так – довелося робити тисячокілометровий гак через П'яти­горськ, Владикавказ.

Перше враження про країну забезпечила влада. В аеропорту віддають у руки паспорт, вимовляють: "­Laskavo prosimo", і дарують сувенірну пляшечку вина.

За два тижні привозять наші звідти сушену й свіжу хурму, біле та червоне вино, різних розмірів і кольорів чурчхелу – то такі їстівні свічки, подібні до неї за смаком тонкі фруктові паляниці, ківі, соус, сири. Не думайте, що все це вони купили. І розповідають, що померти з голоду в Джорджії неможливо. Все, що для цього потрібно, – бути негрузином. Для наочності можна рюкзак почепити – це виказуватиме у вас мандрівника ще здалеку.

Радять перед поїздкою туди обов'язково завчити такі вислови: "так, я тут вперше", "ні, нічого не пробував", "так, мені все подобається".

Одні джиґіти підвозили частину наших на бусі. Принагідно привезли до себе й зарізали для гостей барана.

Розповідають, щоправда, коли не захочеш зі сваном, грузинським гуцулом, випити аракі, грузинської самогонки, – буде з його боку "мой кінджал – твой живот". Але нашого хлопа до пиття якраз і змушуй.

Кажуть мої друзі, що літру чи 2 вина тобі в домі не продадуть. Висміють. Торгують бочками, а кілька літрів  так наливають, чим наші земляки й скористалися.

Додому WizzAir'ом повернулися теж не всі, бо один вирішив залишитися.

Але ще на в'їзді в Росію митник запитав у Квятковського про мету поїздки. ­Почувши про транзит до Грузії, видав:

– А получше страну не могли найти?

Із чого розуміємо, що не всім грузини такі раді.

Зараз ви читаєте новину «Бути негрузином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі