вівторок, 24 липня 2018 11:12

У Чорному морі започаткували пасажирське судноплавство

190 років тому від одеського причалу до кримських портів відійшов перший пасажирський пароплав "Одеса". На Чорному морі започаткували пасажирське судноплавство.

Губернатор Михайло Воронцов побажав, щоб у Одеси був власний комерційний пароплав, придатний для плавань у відкритому морі.

  Пароплав «Одеса». Фото: dumskaya.net
Пароплав «Одеса». Фото: dumskaya.net

"Пароплави в Одесі призначені для перевезення як вантажів, так і мандрівників. Потрібно облаштувати його каютами і приміщеннями для двох або трьох карет", - написав губернатор в листі командувачу Чорноморським флотом віце-адміралу Олексію Грейгу.

Підрядник з Херсона Варшавський побудував пароплав. "Одеса" вийшла зовсім невеликим судном довжиною 37,4 м і шириною 7,5 м. На додаток до масивних гребних коліс прилаштували повне вітрильне озброєння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назву для Audi придумав 10-річний хлопчик

  Пароплав «Одеса». Фото: dumskaya.net
Пароплав «Одеса». Фото: dumskaya.net

На пароплаві були чотири каюти першого класу, 24 ніші з ліжками для пасажирів на середній палубі і місця для трьох десятків пасажирів на передній палубі. Квиток до Ялти коштував - 60, 40 і 15 рублів відповідно.

24 липня 1828 року пароплав вийшов у перший рейс. Маршрут був переповнений поломками і на зворотньому шляху пароплав потрапив у сильний шторм. Парова машина потужністю в 70 кінських сил виявилася занадто слабкою, а запас дров для неї недостатнім. У підсумку перша подорож замість 5 днів тривала 20.

У 1835 році "Одеса" в останнє вийшла в море. Її парову машину встановили на новий пароплав "Мітрідат".

59 років тому, на воду спустили перший американський атомний підводний човен "Джордж Вашингтон" з балістичними ракетами на борту.

Перший американський човен з ядерним реактором "Наутілус" і торпедним озброєнням був спущений на воду в 1954 році, а рік по тому він поступив на озброєння Військово-морського флоту США. Перший радянський торпедний АПЧ почали будувати в 1955 році. У дію ввели в кінці 1958 року.

Зараз ви читаєте новину «У Чорному морі започаткували пасажирське судноплавство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі