неділя, 25 серпня 2013 18:08

Щоб обхопити найбільше дерево у світі, потрібно 30 осіб
11

Фото: Фото: udivitelno.com

Дерево Туле росте посеред міста Санта-Марія-дель-Туле в Мексиці. Туле - найтовще дерево з нині існуючих у світі. Діаметр стовбура цього дерева - 14 метрів, окружність стовбура - 42 метри. Спочатку можна вирішити, що Тулі являє собою кілька зрощених між собою стовбурів різних дерев, проте тести ДНК показали, що це одне дерево.

Щоб обхопити дерево Туле, потрібно не менше 30 людей, які взялися за руки. Тінь від дерева може покрити 500 осіб. Висота дерева складає близько 40 метрів, а маса - 636 тонн.

Легенда сапотеков (індіанський народ в Мексиці) свідчить, що дерево Туле посадив 1400 років тому Печоча - жрець ацтекського бога вітру Ехекатля. Вчені підтверджують, що вік дерева приблизно такий, як про це говорить індіанська легенда. Іноді старовину дерева оцінюють в 3 тисячі або навіть в 6 тисяч років.

Місцеві жителі дбають про знамените дерево, поливаючи його і підстригаючи гілки, а в другий понеділок жовтня в місті відзначається свято на честь дерева Туле.

У 2001 році дерево Туле було включено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Туле означає "Святе дерево". Іноді його також називають "Деревом Життя" через фігур тварин (лев, слон, крокодил та ін), які можна при бажанні розгледіти на стовбурі.

Зараз ви читаєте новину «Щоб обхопити найбільше дерево у світі, потрібно 30 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі