середа, 04 жовтня 2017 02:34

Нобелівську премію-2017 з фізики присудили за дослідження гравітаційних хвиль

Нобелівську премію-2017 з фізики присудили за дослідження гравітаційних хвиль
Присудили Нобелівську премію з фізики. Фото: Hi-News

Нобелівський комітет оголосив, що премія в галузі фізики за цей рік присуджена американським вченим Райнеру Вайсу, Баррі Баришу і Кіпу Торну за винахід детектора гравітаційних хвиль і подальше їх дослідження.

14 вересня 2015 року LIGO-детектор в США вперше зафіксував збудження простору - гравітаційні хвилі. Хоча сигнал був надзвичайно слабким, коли він досяг Землі, стало зрозуміло, що за ним піде революція в астрофізиці. Гравітаційні хвилі - це абсолютно новий спосіб дослідження самих бурхливих космічних подій і розширення меж людського знання, повідомляє канал "112".

Гравітаційні хвилі, які спостерігали лауреати Нобелівської премії з фізики за 2017 рік, виникли в результаті потужного зіткнення двох чорних дір, яке відбулося понад мільярд років тому. На початку ХХ століття їх виявлення в своїй загальній теорії відносності передбачив геніальний Альберт Ейнштейн. Але сам учений сумнівався, чи вийде коли-небудь їх зафіксувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелевську премію присудили за добовий біоритм

Дослідники проекту LIGO встановили своїм відкриттям відразу кілька рекордів. Крім того, що вони першими спостерігали гравітаційні хвилі, весь розвиток подій було першою ознакою того, що в космосі дійсно існують середнього розміру чорні діри, маса яких становить від 30 до 60 сонячних, і вони можуть зливатися одна з одною. Гравітаційне випромінювання, яке виникає при цьому, у багато разів сильніше, ніж зібране разом світло всіх зірок у видимому всесвіту.

Незважаючи на те, що вони рухалися зі швидкістю світла, (а це, ймовірно, максимально можлива у всесвіті швидкість) знадобилося понад мільярд років, щоб ці хвилі досягли Землі. 14 вересня 2015 року о 11:51 за центральноєвропейським часом (10:51 за київським) слабке коливання, зафіксоване датчиками в американській лабораторії LIGO, стало відлунням катастрофи, що трапилася дуже давно і неймовірно далеко - на відстані 1,3 млрд світлових років від Землі.

LIGO - це не звичайний телескоп, який фіксує світло і інші електромагнітні випромінювання з космосу. Це інструмент, за допомогою якого вчені слухали космос, намагаючись вловити в ньому відгомін гравітаційних хвиль. Навіть якщо ці хвилі є коливаннями самого простору-часу, а не звуковими хвилями, їх частота вловима людським вухом.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію-2017 з фізики присудили за дослідження гравітаційних хвиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі