вівторок, 05 червня 2018 13:12

41 рік тому в продаж надійшов комп'ютер Apple II

4 червня 1977-го у продаж надійшов комп'ютер Apple II. Це перший пристрій, який американська компанія почала серійно виготовляти. Його презентували на виставці West Coast Computer Fair.

  Apple II
Apple II

Комп'ютер мав монолітний корпус. Не було видно кріпильних болтів. Усі десять гвинтів були закручені в нижній частині корпусу. Apple II був схожий на друкарську машинку, але при цьому мав досить футуристичний вигляд. Користувач ПК міг легко зняти кришку і отримати безперешкодний доступ до розширювального слоту. На корпусі — напис: "Увага! Всередині немає деталей, придатних для ремонту".

Автор: /appleinsider
  Apple II
Apple II

Apple II оснастили MOS Technology 6502 з частотою 1MHz. Він мав інтерфейс для підключення касетного магнітофона. На монітор виводилася не тільки графіка, а й колір. Apple II можна було підключити до іншого монітора або до телевізора. Комп'ютер відтворював звук. Мав 8 роз'ємів розширення для підключення периферійних пристроїв.

Автор: lpost.
  Реклама Apple II
Реклама Apple II

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Від Джобса страшенно смерділо. Але він переконав мене, що ми зірвемо куш"

"Поява багатьох нових функцій в Apple II пов'язана з тим, що я розробляв гру Breakout для Atari. Спочатку створив її в апаратному забезпеченні, а потім мені потрібно було написати її софт. Так з'явився кольоровий інтерфейс: щоб програмувати більш привабливі гри. Якось вночі я сів і спробував ввести все це в BASIC — додав нові ROM з командами малювання ліній, зміни кольору. Спочатку я намалював кульку, яка стрибала по екрану. Потім подумав: "Потрібен звук", і так у Apple II з'явився динамік. Нічого не планувалося, все відбувалося випадково", - згадує американський винахідник, співзасновник Apple Стів Возняк.

Перше інструкція користувача складалася з 30 віддрукованих на ксероксі сторінок. Деякі сторінки були написані від руки Стівом Возняком. Інструкція починалася словами: "Простота і зручність: представляємо вам Apple, Apple ІІ, персональний комп'ютер". На початку 1978-го компанія видала іншу інструкцію - "Технічний довідковий посібник Apple II". Його ще називали "Червона книжка".

Автор: abnet.am
  Стів Джобс і Apple II
Стів Джобс і Apple II

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомий Стів Джобс – цікаві факти з біографії творця Apple

Комп'ютер випускали протягом 16 років — до 1993-го. За цей час випустили 9 модифікацій. У світі продали від 5 до 6 млн пристроїв Apple II.

Комп'ютер коштував $1298 ( 4Kb) і $2638 (48Kb).

1 квітня 1976 року Стів Возняк разом зі Стівом Джобсом і Рональдом Вейном заснував американську компанію Apple. Зараз її вважають найдорожчою в світі. Одна акція Apple коштує $167,78. Возняк в середині 1970-х створив персональні комп'ютери Apple I і Apple II. З них почалась "революція" в цій галузі.

Зараз ви читаєте новину «41 рік тому в продаж надійшов комп'ютер Apple II». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі