неділя, 17 квітня 2016 12:09

18-річний студент створив електростанцію, яка видобуває енергію морських хвиль

18-річний студент київського політеху Михайло Литовченко створив модульну електростанцію, яка виробляє електроенергію з морських хвиль. Допомагав хлопцеві у створенні новинки батько — Михайло.

Автор: http://politolog.net/
 

У проекту вже є значний список українських та міжнародних нагород, серед яких – перше місце на I-SWEEEP 2015 в США.

Наразі, батько з сином змагаються за приз в 200 тисяч доларів у півфіналі міжнародного конкурсу наукових інновацій Tech-I GIST в США, повідомляє politolog.net.

Хвильовою енергетикою людство займається з 60-х років минулого століття, але досі всі розробки були малоефективні.

"Коливання повинні збігатися по частоті. А вітрова хвиля – то часта, то рідкісна, то висока, то маленька. Виходить, що всі сучасні системи показують хороші результати тільки в штучному басейні на регулярній хвилі. Незважаючи на інвестиції сотень мільйонів доларів, всі розробки поки на стадії пілотних зразків", – каже Михайло Литовченко-старший.

Дніпропетровські дослідники вважають, що помилка в самому принципі таких установок: ні поплавці, ні маятники не можуть ефективно виробляти енергію вітрових хвиль. Замість них син і батько Литовченки запропонували технологію хвилеріза-електростанції, яка складається з декількох валів, закріплених між двома заякоренными буйками. При будь-якій силі хвилі такий вал буде обертатися, виробляти електроенергію і опріснювати воду.

"Всередині одного з буїв розташований насос високого тиску і механічний фільтр. Спочатку близько 10% морської води опріснюється на зворотноосмотичній мембрані і направляється в збірну ємність для прісної води. Основна ж кількість морської води надходить в резервуар для вирівнювання тиску і далі – на гідротурбіну для генерації електроенергії. Після цього морська вода під звичайним тиском повертається в море", – пояснює Михайло Литовченко.

Винахідники розраховують продавати установки за 4000-5000 доларів за 1 кВт встановленої потужності. Вартість однієї кіловат-години, виробленої енергії – 10-12 центів.

Винахідники вже створили прототип і провели випробування.

Ідея Литовченко запатентована, і в майбутньому вони планують виготовляти на замовлення, а також встановлювати електростанції самостійно і продавати електроенергію.

Поки ж вони вийшли в сотню півфіналістів, чиї презентації виставлені на загальне голосування в Інтернеті протягом усього квітня 2016 року.

Півфінал Tech-I GIST триватиме до 1 травня, і в результаті відберуть 30 учасників, які будуть боротися за головний приз. Якщо перемога дістанеться дніпропетровським винахідникам, то призовий фонд вони витратять на виготовлення промислового зразка, щоб залучати інвесторів вже на новому рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Японії створили унікальний танцюючий смартфон-робот

Зараз ви читаєте новину «18-річний студент створив електростанцію, яка видобуває енергію морських хвиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі