пʼятниця, 06 серпня 2010 06:17

Учені виростили штучні легені

Медики з університету американського міста Міннесота виростили зі стовбурових клітин штучні легені. Експеримент проводили на легенях померлої миші.

— Ми забрали з її легенів усі неживі тканини і заповнили їхній каркас стовбуровими клітинами, які отримали від інших гризунів. Мишу помістили в інкубатор і стежили за ростом легенів. За тиждень вони почали переробляти кисень, — каже керівник проекту Анджела Мортарі. — Звичайно, миша не ожила, та легені споживали повітря і доставляли його до кровоносних судин.

Метод заповнення мертвого органу стовбуровими клітинами вчені вважають найперспективнішим у сфері вирощування штучних донорських органів.

— З ушкодженого органу можна вийняти хворі клітини та заповнити його здоровими. За певний час вони почнуть рости та розмножуватися. Так отримаємо здорові печінку, легені, шлунок чи серце. Поки що ми не знаємо, як виростити орган з оболонкою. Вона є тим, що з"єднує орган з організмом, і має складну будову.

Завдяки стовбуровим клітинам лікарі можуть вирощувати легені для людей.

— У мертвої людини ми виріжемо легені, приберемо звідти всі тканини. Засіємо клітинами людини, яка чекає на пересадку, і помістимо в інкубатор. Якщо все буде добре, то за кілька тижнів у нас виросте новий орган. І не буде проблеми відторгнення, бо тканини рідні.

Перший експеримент із вирощування штучних легень людини почнеться за півроку.

Зараз ви читаєте новину «Учені виростили штучні легені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути