пʼятниця, 25 червня 2010 15:36

Іранські археологи знайшли водний резервуар асасинів

Іранські археологи знайшли водний резервуар асасинів

Археологи, які працюють в Долині асасинів на північному заході країни, виявили в руїнах замку Аламут декілька складських приміщень і резервуарів для води.

Найбільший резервуар для дощової та талої води має довжину більше 11 метрів, ширину - 4 метри і глибину - близько 4 метрів. У глибині скелі, на якій стоїть Аламут, знайдено також декілька складських і житлових приміщень, деякі з них - з печами або вогнищами.

Потужна гірська фортеця Аламут була з XI по XIII століття однією з головних твердинь хашишінів (асасинів) - мусульманської секти, за якої в Середні століття закріпилася репутація таємної організації безжалісних убивць (звідси слово assassin, що увійшло у багато європейських мов у значенні "найманий убивця") і могутніх чаклунів.

Хашишінські фортеці в горах іранського Азербайджану і Курдистану славилися своєю неприступністю. При цьому для дослідників досі залишається загадкою, яким чином вони отримували воду та провіант у достатніх кількостях, щоб витримувати тривалі облоги, враховуючи, що в Аламуті під час війни могли ховатися кілька тисяч людей.

Існують припущення, що хашишіни споруджували хитромудрі водогони, по яких вода надходила в Аламут з навколишніх гір. Проте ніяких слідів досі не було знайдено.

Своєю похмурою репутацією хашишіни зобов'язані головним чином засновнику своєї держави, нині відомої як Долина асасинів, шейхові Хасану ібн Сабаху на прізвисько Старець гори. Будучи проповідником войовничого ісмаїлізму (відгалуження шиїтського ісламу), він ввів у своїй державі виключно суворі закони і примусив всіх підданих до суворої аскези.

Також він вважається одним з перших розробників теорії індивідуального терору: його послідовники, що вміли виключно майстерно ховатися і розчинятися в натовпі, вистежували і вбивали супротивників ісмаїлітів, в тому числі дуже високопоставлених.

Ісмаїлітська держава в Долині асасинів, заснована ібн-Саббаха на рубежі XI-XII століть, була розгромлена в середині XIII століття монголами Хулагу-хана (Аламут був узятий ними у 1256 році) і добитий мамлюками султана Бейбарса II.

Lenta.ru, Presstv.ir

Зараз ви читаєте новину «Іранські археологи знайшли водний резервуар асасинів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути